Waar gaan de verkiezingen over? Toch niet over taal? Of toch?
Wat zien we als we door een taalbril naar de verkiezingsprogramma's kijken?
Silke Eloot ploos de programma's uit en zet de beloftes en standpunten over taal op een rijtje. Geen stemadvies, maar stof tot nadenken voor wie ook een stem voor taal wil uitbrengen.
Wie zegt wat?
In België vallen de Europese verkiezingen op 9 juni 2024 samen met de federale, gewest- en gemeenschapsverkiezingen. Is taal een thema in deze verkiezingscampagne? Neen. Maar de partijen zeggen wel van alles over taal in hun verkiezingsprogramma's. En dat is wel interessant. Zo interessant, dat jij er als taalprofessional in het stemhokje misschien wel rekening mee wil houden.
Wat zijn dan de taalgerelateerde thema's in de verkiezingsprogramma's? Welke partijen praten vooral over taal? Waarom eigenlijk? En natuurlijk, wat beloven ze, wat zijn hun strijdpunten als het over taal gaat?
Impact op je taalwerk
En waarom zou je dat allemaal willen weten? Omdat veel voorstellen, als ze na de verkiezingen ergens in een regeerakkoord raken en vervolgens in wetten worden omgezet, een echte impact kunnen hebben op de taalsector en op het werk van veel taalprofessionals: veel voorstellen zorgen voor meer - maar ook ander - taalwerk op de plank. De overheid is en blijft een belangrijke stakeholder van de taalsector, ook als die daar zelf weinig of geen besef van heeft. Geen paniek: we lezen in de partijprogramma's niets wat (onbewust) taalwerkvolumes zou kunnen vernietigen.
Tegelijkertijd wil je als taalprofessional niet enkel in termen van werkvolumes of omzet of louter in euro's over taal praten; sommige voorstellen roepen deontologische vragen op, andere zijn rechtsstatelijk simpelweg onmogelijk zonder voorafgaande staatshervorming of wijziging van Europese wetgeving.
Is taal van rechts?
Zoals Silke in haar artikel aangeeft, praat rechts veel meer over taal dan links. De verklaring is allicht dat rechts taal strak verbindt met culturele identiteit. Dat leidt ertoe dat over alle verkiezingsprogramma's heen NT2-onderwijs en de Nederlandse taal de belangrijkste taalthema's zijn.
Verder vind je het als taalprofessional misschien ook interessant vast te stellen dat over bepaalde taalthema's niet of nauwelijks standpunt wordt ingenomen. Over standaardtaal (op de publieke omroep) bijvoorbeeld. Of over laaggeletterdheid - een op de zeven volwassen Vlamingen kan niet goed genoeg lezen of schrijven om op een normale manier mee te kunnen in onze samenleving. Duits blijft onvermeld, met Frans win je tegenwoordig ook geen kiezers, zo lijken de partijhoofdkwartieren te denken, en meertaligheid is eigenlijk alleen in Brussel echt een thema. De tijd dat Europa een commissaris voor meertaligheid had, ligt alweer ver achter ons.
Taal als poortwachter
Plooit de Vlaamse politiek zich verder terug op de eigen taal in het eigen cultuurgebied, geschrokken van de PISA-resultaten en half vergetend dat de wereld daarbuiten (te beginnen met onze voornaamste exportmarkten) Duits, Frans, Engels en een hoop andere talen praat? Taal als bindmiddel, iedereen waarschijnlijk akkoord. Taal ook als poortwachter? Daar wil je als taalprofessional misschien toch eerst nog even over nadenken. Veel leesplezier met Silkes stof tot nadenken, en ... afspraak in het stemhokje!
Wil je graag reageren? Dat kan! Stuur je reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..