LIA's bekronen initiatieven die de kracht van taal onderstrepen

Gent, 15 maart 2024 - Na de Oscars en de MIA’s was het gisteren tijd voor de uitreiking van de LIA’s (language industry awards). De LIA’s bekronen de meest innovatieve en inspirerende projecten, diensten, publicaties en evenementen uit de taalsector. Tijdens een sprankelend event in Gent werden de winnaars van dit jaar bekendgemaakt.

 

Kijk, een transtalig boek! Recensie van “Üç arkadaş - Drie vrienden - Three friends”

Gent, 9 februari 2024, Luna Behaeghel - In 2022 schreef Treysi Terziyan in samenwerking met uitgeverij Nik-Nak (Zoersel) het vrolijke kinderboek Üç arkadaş - Drie vrienden - Three friends. In dit boek nemen drie vrienden je mee op een avontuurlijke meertalige reis langs Nederlandse, Turkse en Vlaamse verhalen, van Sinterklaas tot Kizkulesi. 

Wat dit boek bijzonder maakt, is om te beginnen dat het eigenlijk twee versies in één boek zijn; kantel het boek en je leest het in een andere taal: naar keuze in een Nederlands/Turkse of Nederlands/Engelse versie. En ook bijzonder: dit kinderboek is een transtalig boek is. Een wat?

De Taalsector Garage: het meertalige boek - 26 april 2024 Gent

Taaldiversiteit en meertaligheid zijn overal: op straat, op school, op het werk, in je vrije tijd. Waar je ook komt, je hoort almaar meer talen. Steeds meer kinderen groeien meertalig op, mensen praten allerlei talen op allerlei niveaus. Je moet al bijna een kluizenaar zijn om een doorsnee dag door te komen in een enkele taal. Onze samenlevingen worden in sneltempo taaldivers, zeg maar supertaaldivers. Maar in de literatuur, in de boeken in de boekhandel is daar weinig of niets van te merken. De personages spreken allemaal een en dezelfde taal, waar ze ook werken, wonen of reizen, met wie ze ook praten. In het ene boek praten ze allemaal Nederlands, in het andere allemaal Engels. In de Franse vertaling praten ze allemaal Frans.

Waar zijn de boeken waarin mensen meer dan één taal praten zoals in de echte wereld? Natuurlijk, er zijn drempels. En praktische bezwaren. En niet iedereen dit en niet iedereen dat. Wel, daar trekken we ons op vrijdag 26 april 2024 niets van aan. Dan is het weer De Taalsector Garage, een informele bijeenkomst "maken met taal": creatief denken, delen, bouwen, knutselen, experimenteren, hacken en doe-het-zelven met taal, en op 26 april 2024 focussen we op meertaligheid en nieuwe concepten voor meertalige boeken.

De Taalsector Garage is voor taalprofessionals met interesse in maken en voor taalgeïnteresseerde makers die bereid zijn om het gevestigde concept "boek" gedurende een halve dag los te laten.

De eerstvolgende editie van De Taalsector Garage is op vrijdag 26 april 2024 vanaf 14.00 uur, bij De Taalsector in Gent. Deze editie heeft een focus op het meertalige boek.

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.