Expats gezocht voor onderzoek naar rol Nederlandse taal

Taal bepaalt mee wat je voelt, hoe je je voelt, hoe je in je vel zit, of je je ergens thuis voelt.

Dat laatste geldt zeker ook voor expats.

Maar hoe voelen expats in Vlaanderen dat eigenlijk zelf? Ervaren zij kennis van het Nederlands als dé sleutel tot een succesvol buitenlandavontuur? Of toch vooral als een obstakel? Hoe zien zij het verband tussen Nederlands en hun eigen welbevinden, hun sociale participatie én - interessant ook voor de Vlaamse werkgever - de duur van hun expatavontuur? We weten daar eigenlijk niet veel over.

Om het allemaal nauwkeuriger in beeld te krijgen hebben onderzoekers van de Arteveldehogeschool een korte bevraging opgesteld voor expats in Vlaanderen. En om in de volgende fase van hun onderzoek iets betrouwbaars te kunnen zeggen over hoe en in welke mate taal bijdraagt aan een geslaagd expatavontuur in Vlaanderen, hebben ze nu zoveel mogelijk antwoorden van expats nodig.

Help je de bevraging mee verspreiden tot bij de expats in je bedrijf, organisatie, kennissenkring of netwerk? Hier gaat het naar de bevraging ... in het Engels 😉


(Lees ook: Internationals en de impact van taal op hun welbevinden, participatie en retentie: inspiratiesessie (23 maart 2023)

 

Tinder voor taaluitwisselingen

“Slechts een op de drie Waalse leerlingen kiest op school voor Nederlands” (VRT NWS, 27/09/2021). Amper één dag later: “Kennis Frans van Vlaamse studenten gaat steeds verder achteruit” (VRT NWS). De krantenkoppen liegen er niet om, het gaat aan beide kanten van de Belgische taalgrens niet goed met de vreemdetaalbeheersing én de motivatie om Frans of Nederlands te leren. ”Om die trend te keren moeten we meer jongeren geïnformeerd op taaluitwisseling sturen”, zegt Sophie Rombouts.

Sophie Rombouts bestudeerde in het kader van haar masterproef de taaluitwisselingen in gezinsverband die Swap-Swap, een Belgisch online platform, organiseert tussen Vlaanderen en Wallonië.

Zijn taaluitwisselingen dé sleutel om het taalniveau weer op te krikken en het imago van de andere landstaal te verbeteren? Een interview met Sophie Rombouts, die het allemaal onderzocht.

Talenonderwijs organiseert eerste Talentop rond motivatie voor talen - 19 september 2023 Brussel

Op dinsdag 19 september 2023 organiseert het Vlaams Talenplatform in samenwerking met het Europese Dag van de Talen-platform (EDT) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming de eerste editie van de Talentop in Brussel. Het thema van deze eerste Talentop is 'motivatie voor talen'. 

De Talentop is opgezet als dé inspiratiedag voor taalleerkrachten Nederlands (NT1 en NT2), moderne vreemde talen (MVT) en klassieke talen, directies en taalbeleidscoördinatoren en verder iedereen die begaan is met taal in het onderwijs.

Voor de keynote komt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent). Daarna volgen workshops en presentaties over motiverende taal- en literatuurdidactiek. 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.