Artificiële Intelligentie is niet zonder impact op vertaal- en terminologiewerk. Dat is natuurlijk een algemene uitspraak. Toch kunnen we vandaag, een klein jaar na de lancering van ChatGPT, al goed zien wat er allemaal mogelijk is en ook wie wat doet in de markt.

AI impact op vertaling en terminologie bij DGT

Sommige vertalers en terminologen staan erbij en kijken ernaar. Andere onderzoeken schoorvoetend wat het is, hoe het werkt en of ze er misschien iets mee kunnen. Nog andere experimenteren er wild op los en proberen te achterhalen hoe ze met AI hun vertaal- of terminologiewerk efficiënter of kwaliteitsvoller of creatiever of intellectueel uitdagender of nog op een andere manier betekenisvoller kunnen maken. In vertaling en terminologie en bij uitbreiding in alle segmenten van de taalsector zien we van alles gebeuren en het is zonder meer spannend.

Ook spannend om te zien is wat ze op de vertaaldienst van de Europese Commissie met AI doen. Ontdek het op donderdag 12 oktober 2023 van 14.00 tot 16.30 uur in een online webinar van NL-Term, veldorganisatie voor terminologie in het Nederlandse taalgebied.

 
Tip van de sluier: bij het directoraat-generaal Vertaling (DGT) van de Europese Commissie vertalen ze in 24 talen. Ze gebruiken daarvoor of onderzoeken het gebruik van:
- automatische vertaling (eTranslation)
- termextractie (modules binnen IATE)
- plug-ins voor Trados
- en sinds kort ook nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie (AI).

Op 12 oktober tonen enkele medewerkers van DGT wat ze nu al allemaal doen en wat er nog in de pijplijn zit.

Op die manier komen in dit webinar onder meer volgende vragen aan bod: Zal generatieve AI de huidige automatische vertaling verdringen? Kunnen chatbots betere termextractie garanderen? Kan jouw bedrijf of organisatie gebruikmaken van eTranslation?


Kom inhoudelijk en praktisch meer te weten over dit webinar in deze pdf (download pdf).

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.