Op 28 juni 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidswet (European Accessibility Act, EAA) in werking. Die moet ervoor zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot alle essentiële basisdiensten.
De verwachting is dat ondernemingen hun producten en diensten steeds toegankelijker gaan ontwerpen. Voor de gamingbranche betekent dit dat games toegankelijker moeten worden voor mensen met een beperking.
De Taalsector organiseert op donderdag 26 juni 2025 in Gent een workshop over toegankelijkheid en gamelokalisatie.
In deze workshop onderzoeken we hoe games toegankelijker kunnen worden voor mensen met een visuele, auditieve of andere beperking. We zoomen vooral in op (taal)oplossingen voor mensen met een visuele beperking.
Ja, voor blinden en slechtzienden bestaan er videogames met audiobeschrijving (van wisselende kwaliteit) en speciaal ontworpen audiogames. En ja, voor doven en slechthorenden zijn er bijvoorbeeld aangepaste ondertitels en visuele signalen als alternatief voor geluid.
Maar de meeste echt populaire games zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking niet of niet goed toegankelijk.
Anders gezegd: ze zijn alleen bereikbaar en bruikbaar met behulp van audiodescriptie, schermlezers, aangepaste ondertitels, opties voor kleurenblindheid enz.
Wil je zulke games spelen, dan moet je zelf de oplossing halen - bijvoorbeeld in de vorm van een extern apparaat zoals een schermlezer.
De oplossing zit met andere woorden nog niet in de game zelf. De game is niet toegankelijk by design. Echt speelbaar is een game pas als je er plezier aan beleeft en vooruitgang kunt boeken in de gameplay, bijvoorbeeld doordat de game opties heeft om de moeilijkheidsgraad of de besturing aan te passen.
De Europese Toegankelijkheidswet belooft een hoop positieve veranderingen te brengen.
Inhoud en doelstelling
Deel 1: toegankelijkheid
Actualiteit en trendmatige ontwikkelingen op het vlak van toegankelijkheid
Doel en (beoogde) impact van de nieuwe Toegankelijkheidswet
Deel 2: gamelokalisatie
Games lokaliseren: wie, wat, hoe?
Gamelokalisatie voor doelgroepen
Goede praktijken in het algemeen
Goede praktijken voor mensen met een auditieve beperking (kort)
Goede praktijken voor mensen met een visuele beperking (uitgebreid)
Deel 3: taaloplossingen voor toegankelijkheid
Hands-on ervaring op je eigen laptop
Uitwisseling met gameontwikkelaars, spelers en aanbieders van taaloplossingen voor toegankelijkheid
Aanpak
Deze workshop is vooral een doe-activiteit. De workshop staat open voor iedereen met of zonder een beperking. Wie zonder beperking komt, zal uitgenodigd worden om zich concreet in te leven in de doelgroep. We zorgen onder meer voor simulatiebrillen die verschillende oogaandoeningen kunnen nabootsen.
Wie is wie?
Deze workshop wordt begeleid door Jeroen Wuyts. Jeroen is een masterstudent vertalen (UAntwerpen). Hij loopt stage bij De Taalsector en zal de workshop verrijken met inzichten uit zijn bachelor- en masterproef over gamelokalisatie voor mensen met een auditieve en visuele beperking.
Dries Debackere zal de workshop openen met een inleiding over de betekenis van de Europese Toegankelijkheidswet en taaloplossingen voor toegankelijkheid in het algemeen.
Praktisch
Datum: donderdag 26 mei 2025
Van 14.00 tot 17.00 uur (netwerkgelegenheid vanaf 13.00 uur en na de workshop)
Plaats: De Taalsector, Molenaarsstraat 111-46 Gent
Breng je laptop mee.
Netwerken en over het muurtje kijken staan bij De Taalsector altijd centraal. Kom gerust een uur te vroeg voor koffie en een stuk taart en blijf na de workshop gerust nog wat hangen bij een drankje. De Taalsector brengt taalprofessionals uit alle segmenten van de sector bij elkaar. We weten uit ervaring dat daar interessante contacten van komen. Ook deze workshop zien we als een gelegenheid voor de deelnemers om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren.
Wat kost het?
Taalprofessionals met een lidmaatschap bij De Taalsector en gameontwikkelaars komen gratis naar deze workshop.
Niet-leden betalen 75 euro (excl. btw).
De inschrijving is gegarandeerd zodra de factuur voldaan is.
Aanmelden
Aanmelden kan via dit formulier (Microsoft Forms). Je ontvangt meteen een bevestiging, daarna een factuur en de nodige praktische informatie.
Afmelden. Kan je niet komen of kan je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar
Contact
Een inhoudelijke of een praktische vraag?
Tel. +32 9 269 04 66 of mail naar