Eindrapport economische verkenning taalsectorGisteren is in Brussel het rapport "Over de economische betekenis van taal" voorgesteld.

In dit rapport brengt de Taalunie de taalsector in het Nederlandse taalgebied in kaart vanuit een economisch perspectief: Wie verdient er allemaal met taal? Wat is de economische betekenis van de taalsector? Hoe omvangrijk is deze sector eigenlijk? En zit er toekomst in?

Het rapport met alle onderzoeksresultaten van de economische verkenning naar de taalsector is nu gratis beschikbaar.

 

De taalsector in het Nederlandse taalgebied is nauw verbonden met talloze andere economische sectoren en activiteiten. Door toenemende globalisering neemt de sector alleen maar toe aan belang en daardoor biedt hij ook een zekere professionele toekomst.

Dat blijkt uit de verkenning "Over de economische betekenis van taal". In dit rapport is de taalsector in het Nederlandse taalgebied voor het eerst in de volle breedte in kaart gebracht en is de economische betekenis van taal inzichtelijker gemaakt.

Kiezen voor taal, is kiezen voor een zekere toekomst

De taalsector in het Nederlandse taalgebied doet het goed en verwacht het de komende jaren alleen maar beter te doen. Uit de verkenning blijkt dat de sector groter is dan soms wordt verondersteld en heel veel verschillende beroepsgroepen kent.

Tegelijkertijd kan er binnen de brede sector nog meer worden samengewerkt, bijvoorbeeld in het gezamenlijk doorvoeren van innovaties. Een betere organisatie kan ook helpen om de economische betekenis van taal samen sterker uit te dragen.

De taalsector biedt dus kansen en uitdagingen, maar in elk geval een zekere toekomst voor jongeren die talen studeren. In zowel Nederland als Vlaanderen klinken er steeds meer stemmen om jongeren hiervoor te blijven enthousiasmeren.


Belangrijkste conclusies

De belangrijkste conclusies van de verkenning op een rij:

De taalsector is verankerd in de volle breedte van de economie. De sector levert diensten aan alle economische sectoren en aan zowel consumenten als bedrijven en overheden.

De Nederlandse taal is in alle regio's van grote betekenis voor de sector. Vrijwel alle respondenten bieden hun diensten en producten ook in het Nederlands aan.

Er heerst optimisme in de taalsector. De grote meerderheid van de respondenten verwacht dat de omzet en het resultaat de komende drie jaar zullen groeien of gelijk blijven.


Over de verkenning

De vraag naar deze verkenning is ingegeven door het toenemende belang van de taalsector in een wereld die steeds taliger en meertaliger wordt en waarin een goede beheersing van het Nederlands en het kennen van meerdere vreemde talen sterke troeven zijn voor mens en maatschappij.

Bestaand onderzoek over de taalsector, bijvoorbeeld in Europees verband, is beperkt. Deze verkenning richt zich specifiek op het Nederlandse taalgebied. Waar eerder onderzoek vooral de vertaalsector in beeld bracht, is nu ook breder gekeken naar tekstschrijvers, journalisten, logopedisten, taaltrainers, en anderen die talige producten of diensten aanbieden.

De verkenning is in opdracht van de Taalunie uitgevoerd door De Taalstudio in Nederland, De Taalsector in België en Left Consultancy in Suriname.

Het integrale eindrapport (pdf, 124 pagina's) is gratis te downloaden.


Reacties

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is blij dat de taalsector eindelijk in kaart is gebracht. "Taal is cruciaal en zal steeds belangrijker worden," zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens, die het initiatief van de taalsector in een persoonlijke videoboodschap n.a.v. de voorstelling van het rapport toejuicht.


Wim Van Rompuy, bedrijfsleider en kwaliteitsbewaker bij Schrijf.be (Mechelen): "De grootste verdienste van dit rapport? Dat we eindelijk beschikken over een taalberoepenlijst (pagina 71-73), die bovendien zinvol is ingedeeld in een kern en een schil met vier segmenten. Het is de onontbeerlijke afbakening om informatie uit statistieken te puren. Toch doet de taalberoepenlijst meer dan duidelijkheid scheppen: ze haalt taalwerkers uit hun isolement. (...)

"Ik kijk reikhalzend uit naar investeringen in de kwaliteitsmonitoring van taaldiensten, die het kaf van het koren zou scheiden. En opdrachtgevers toch een minimale garantie bieden." Lees Taalsector in kaart van Wim Van Rompuy.


Wouter Verkerken, partner bij Flow Technical Communication (Gent), vult het rapport aan met een aantal concrete suggesties waarmee een georganiseerde taalsector het verschil zou kunnen maken: kennis verspreiden over de activiteiten van taalprofessionals en taalbedrijven, wegen op het onderwijs- en taalbeleid, onafhankelijk onderzoek stimuleren, (kwaliteits)normen en standaarden ontwikkelen. Lees Taal en TechComm, aanvullingen bij ‘Over de economische betekenis van taal’ van Wouter Verkerken.


Eerst moeten we de taalsector nog nauwkeuriger in kaart brengen: er ontbreken nog cruciale cijfers: hoeveel mensen stelt de taalsector nu precies tewerk? En wat is de totale toegevoegde waarde van deze sector aan economie en welvaart? Dat suggereert Miet Ooms (Webred Taal en Documentatie, Herk-de-Stad) in haar reactie op het eindrapport. Ze suggereert ook gestructureerd overleg tussen de opleidingen voor taalprofessionals, het werkveld, het talenonderwijs en het taalbeleid, naar analogie van het STEM-actieplan. En verder een betere kennisdeling binnen de brede taalsector, en meer nieuws uit de sector in de media. Lees Taal en economie van Miet Ooms.


Uw reactie hier? Stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..