Technical writer, het is een echt knelpuntberoep. Vacatures staan steeds langer open, tot soms wel een jaar. Goede, ervaren techwriters zijn schaars. Heldere technische documentatie schrijven is dan ook een hele uitdaging. Je moet niet alleen als een pro kunnen schrijven, je moet ook technisch verstand van zaken hebben. 

Maar hoe schrijf je dan een goed gestructureerde handleiding bij een nieuw product? En wel vanuit het standpunt van de gebruiker? Voor wie de uitdaging wil aangaan heeft KU Leuven dit voorjaar in Brugge een driedelige opleidingsreeks. Vol tools en inzichten voor wie de basisconcepten van technical writing wil verwerven, het werkveld grondig wil leren kennen en concrete schrijfregels en -normen onder de knie wil krijgen.

Technical writers komen van alle kanten in het vak. Deze opleiding is dan ook geschikt zowel voor taalprofessionals met interesse in technical writing als voor technische profielen die aan hun schrijfvaardigheden willen werken. 

Deze opleiding kan ook een oplossing zijn voor werkgevers met lang openstaande vacatures die nog hopen op een goede dag alsnog die ene dubbelgekwalificeerde ervaren witte raaf te zullen vangen. Technical writing is een vak dat een junior talent in belangrijke mate on-the-job kan leren - een leerproces dat je als werkgever met een opleiding als deze een ferme boost kunt geven.

Deze driedelige opleidingsreeks vindt plaats in Brugge op 18 en 25 april en 2 mei 2023. De docenten zijn Birgitta Meex (KU Leuven), Jourik Ciesielski (Yamagata Europe, Gent) en Stefaan Veys (DocWriter, Gent).

 

Birgitta Meex focust op de centrale vraag: wat is technische communicatie en waarom is het zo belangrijk? Ze schetst de productlevenscyclus en het contentcreatieproces volgens het tekom Competence Framework. Ze geeft inzicht in de verschillende informatietypes en manieren om informatie te reproduceren, standaardiseren en structureren. Ze reikt tools en systemen aan om zelf mee aan de slag te gaan en ook technieken voor consistent, gebruikersvriendelijk en vertaalvriendelijk schrijven, inclusief een overzicht van relevante normen voor technische communicatie.

Birgitta Meex is ook voorzitter van tekom Belgium, de vereniging voor technische communicatie in België. Ze is m.a.w. goed geplaatst om een beeld te geven van de verschillende beroepsprofielen en de nieuwe ontwikkelingen binnen het landschap. En verder: welke spelers zijn er zoal op de Belgische markt? Wat doet tekom Europe?

In de tweede sessie verschuift de focus naar de technische en technologische aspecten van technical writing. Jourik Ciesielski geeft eerst een introductie tot XML en focust dan voornamelijk op Darwin Information Typing Architecture, kortweg DITA. Welke verschillende soorten topics zijn er in DITA? Hoe gebruik je de index? Kan je content hergebruiken en hoe doe je dat? Hoe gebruik je DITA Map als basis voor publicatie? Om de theorie concreter te maken worden alle items vergezeld van praktische demo’s in bijvoorbeeld Oxygen.

Jourik Ciesielski geeft in zijn sessie ook een introductie tot lokalisatie, waarbij hij ingaat op internationalisatie-attributen, term-tags en non-translatables. Demo’s en voorbeelden, bijvoorbeeld in Trados Studio, illustreren de theorie. Tot slot ook nog een introductie tot CCMS om DITA modulair te beheren.

Stefaan Veys ten slotte begeleidt een workshop met twee kleine schrijfoefeningen: een software- en een hardware-instructie. Daarna ligt de focus op gestructureerd schrijven, met een oefening in het onderscheiden van informatietypes en een oefening over analyse en herschrijven van instructies. "In het tweede deel van de workshop bekwaam je je vaardigheden in XML DITA. Je leert de schrijftool aanpassen, een structuur aanmaken, starten met een nieuw topic, een nieuw concept en een nieuwe taak. Manieren om informatie te hergebruiken en linken te leggen komen aan bod, alsook indexeren, valideren en publiceren in de tool."


Meer informatie en aanmelden kan via de website van het PUC (Post-Universitair Centrum van de KU Leuven (PUC).

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.