Kun jij alle woordsoorten opsommen in het Nederlands? Natuurlijk, er zijn er maar tien. En kun jij in een doorsnee zin zoals deze van elk woord zeggen welke woordsoort het is? Grapje, taalprofessionals onder elkaar hé. Herken jij een bijwoordelijke bepaling of een voorzetselvoorwerp? Of heb je daar inmiddels een chatbot voor?

Voor wie grammatica een wetenschap vindt en ze met gloed wil kunnen overbrengen, heeft de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie van Universiteit Gent een geschikte nascholing op maandag 24 april 2023 in Gent.

 

"Er worden maar tien woordsoorten onderscheiden in het Nederlands. Toch geven die aanleiding tot heel wat verwarring bij leerlingen in het secundair onderwijs. In deze nascholing bestuderen we de morfologische, syntactische en semantische kenmerken van de woordsoorten, met de bedoeling om de verschillen ertussen helder te maken."

"Binnen de zin hebben de zinsdelen een bepaalde grammaticale functie, zoals bijwoordelijke bepaling of voorzetselvoorwerp. Die zinsfuncties hebben te maken met de verbindingsmogelijkheden van het zinswerkwoord op grond van zijn betekenis, met andere woorden met zijn valentie."

De lesgevers zijn Annik De Geest en Sylvianne De Schepper over woordsoorten en Filip Devos en Annelore Willems over zinsontleding. Wie alleen voor woordsoorten of alleen voor zinsdelen passie voelt, kan ook een halve in plaats van een hele dag deelnemen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Humanities Academie, het platform voor Levenslang Leren van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.