Nederland VertaaltTwee initiatieven, een van het Nederlandse productiehuis Verstegen & Stigter en een van de Europese Commissie, brengen het vertaalberoep en het belang van goed vertalen onder de aandacht.

 

Nederland Vertaalt
Het Nederlandse productiehuis Verstegen & Stigter (Zoelen), gespecialiseerd in de productie van culturele projecten op het snijvlak van wetenschap, kunst en onderwijs, organiseert sinds 2016 het jaarlijkse evenement Nederland Vertaalt.

Doel van het initiatief, dat in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds opgezet wordt, is het belang van goed vertalen te onderstrepen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Nederland Vertaalt bestaat uit een vertaalwedstrijd en een Vertaaldag op zaterdag 25 september 2021 in Amsterdam.

Het programma van de Vertaaldag bestaat dit jaar uit een plenair deel aan het begin en het einde van de dag voor alle bezoekers, vier vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma. Er zijn lezingen over verschillende aspecten van vertalen.

Meer informatie over Nederland Vertaalt is te lezen op de website van Verstegen & Stigter


Nederland en Europa vertalenEuropa vertaalt
Het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie organiseert sinds 2007 de jaarlijkse wedstrijd Juvenes Translatores (Latijn voor "jonge vertalers").

Doel van de wedstrijd is jongeren te laten ervaren wat het betekent om vertaler te zijn. Vanaf vandaag 2 september 2021 kunnen docenten hun school inschrijven voor de editie 2021. Deze editie staat open voor middelbare scholieren geboren in 2004 en vindt gelijktijdig plaats in alle deelnemende scholen van over de hele EU.

Naar verluidt heeft de wedstrijd de voorbije jaren het leven van heel wat deelnemers en winnaars ingrijpend veranderd. Sommigen zijn een universitaire vertaalstudie begonnen, anderen hebben stage gelopen bij de Commissie of zijn er als voltijds vertaler actief.

Op de website van Juvenes Translatores kunnen docenten hun school inschrijven, en wedstrijdteksten en de winnende vertalingen van de voorbije edities inkijken.

Meer informatie over Juvenes Translatores is te lezen op de website van de Europese Commissie.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.