Moet het Nederlands nog eigen vaktermen hebben? Of kunnen we volstaan met leenwoorden?
Simon Steven wist het wel, toen hij begrijpelijke vaktermen als driehoek en meetkunde aan de volkstaal toevoegde.
De kwestie is nog steeds actueel: wie belangrijke informatie voor een breed publiek toegankelijk wil maken, moet zijn termen en bewoordingen goed kiezen.
Hoe doet KMI-weerman Frank Deboosere dat, als hij de straalstroom begrijpelijk moet uitleggen?
Hoe legt Lodewijk van Noort, senior communicatieadviseur bij Gemeente Den Haag het coronapaspoort uit in direct duidelijke taal? En het coronavirus, hoe legt wetenschapscommunicator Marleen Finoulst dat uit voor een breed publiek?
Frank Deboosere, Lodewijk van Noort, Marleen Finoulst en andere gastsprekers komen het toelichten op 15 oktober in Brugge tijdens de jaarlijkse TiNT-dag, de niet te missen jaarlijkse ontmoeting voor iedereen die professioneel met terminologie - en dit jaar uiteraard ook met toegankelijke communicatie - te maken heeft.
TiNT?
De ontmoeting in Brugge is de jaarlijkse TiNT-dag. TiNT staat voor “Terminologie in het Nederlandse Taalgebied”, een initiatief van de Nederlands-Vlaamse vereniging NL-Term.
TiNT 2021 neemt de veelzijdige humanist Simon Stevin als inspiratie. Hij was van oordeel dat vaktermen begrijpelijk moeten zijn voor sprekers van de volkstaal. Dankzij hem spreken we bijvoorbeeld nog over een driehoek en over meetkunde.
Frank Deboosere, weerman bij het KMI, was in 1997 de allereerste winnaar van de Wablieft-prijs voor duidelijke taal.
Marleen Finoulst studeerde geneeskunde en schrijft over medische en gezondheidsthema's onder meer voor Knack, EOS-wetenschapsmagazine, het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg en gezondheidenwetenschap.be.
Lodewijk van Noort is senior communicatieadviseur bij Gemeente Den Haag en leider van de campagne Direct Duidelijk.
Simon Stevin was onder meer bedreven in wat we dankzij hem de natuurkunde, de wiskunde en de meetkunde noemen.
NL-Term?
Als vakvereniging op het gebied van Nederlandstalige terminologie en vaktaal wil NL-Term onder meer de deskundigheid, de bekendheid en het belang van Nederlandstalige terminologie en vaktaal bevorderen, de belangen van de Nederlandstaligen inzake terminologie en vaktaal behartigen en allerlei vormen van samenwerking mee mogelijk maken.
Tijdens deze TiNT-dag zal ook voor het eerst de Simon-Stevinpenning voor terminologie worden uitgereikt.
NL-Term ontvangt werkingsmiddelen van de Taalunie en werkt nauw samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).
Online of fysiek?
De jaarlijkse TiNT-dag richt zich tot een ruim publiek van taalgebruikers: wetenschappers, juristen, ambtenaren, vertalers, tolken, communicatieverantwoordelijken van bedrijven en organisaties, studenten. Inschrijven voor de TiNT-dag kan vanaf 1 september. Alle praktische informatie zal op de website van NL-Term verschijnen.
Co-voorzitters Joost Buysschaert en Marcel Thelen van NL-Term: "Als het enigszins kan, wordt de bijeenkomst ter plaatse georganiseerd, wat met het oog op netwerken de beste keuze blijft. Als de omstandigheden nopen tot een versie geheel of gedeeltelijk online, brengen we ook daarvoor alles in gereedheid."
Meer informatie op de website van NL-Term, waar sinds kort ook een forum open is voor iedereen die vragen, nieuws en andere informatie over terminologie in het Nederlandse taalgebied wil delen.