Online haatspraak bestrijden onbegonnen werk? Deze taaltechnologen sporen ze vroegtijdig op, deze taalbewuste burgers geven tegengas

Hallo De Taalsector? Kunnen jullie iets zeggen over het maatschappelijk belang van de taalsector?

Ja hoor. Neem nu haatspraak, extreem racistische en seksistische taal, radicalisering. Het probleem is nooit actueler geweest. Maar hoe pak je dat als samenleving aan? Opsporen en tegengas geven.

Taaltechnologen en taalbewuste burgers bestrijden haatspraak

Haatspraak opsporen is wat het Antwerpse taaltechnologiebedrijf Textgain doet. Op 18 maart van 12u00 tot 13u15 gaf ceo Guy De Pauw tijdens De Taalsector Challenge een verhelderende inkijk in de technologie waarmee ze dat doen.

Daarna liet Frank Sikkink van SociaLife zien wat hij doet met de data die ze van Textgain krijgen. Frank traint omstanders om online op te staan, te reageren tegen haatdragende taal en een positief tegenverhaal te ontwikkelen.

 

Textgain leidt ook het nieuwe onderzoekscentrum "European Observatory of Online Hate" (EOOH), een project dat met steun van de Europese Unie tot stand is gekomen. Het centrum gaat de nodige taaltechnologie ontwikkelen om in alle officiële EU-talen vroegtijdig haatspraak te kunnen opsporen. Het zal ook een netwerk van experts opbouwen om de observaties om te zetten in concreet beleid.

Textgain ontwikkelt software om kennis te puren uit grote hoeveelheden ongestructureerde tekst. Het kan gaan om kennis die bruikbaar is voor marketeers, het kan gaan om kennis die politie en overheid kunnen gebruiken in de strijd tegen misdrijven op het internet.

SociaLife maakt kinderen, jongeren, ouders, docenten en andere mensen bewuster van de impact van social media en versterkt hun weerbaarheid met trainingen en informatiebijeenkomsten.

Deze sessie gemist maar graag op de hoogte blijven van "Taaltech for Good"? Stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.