Een praktische richtlijn voor goede ondertiteling

OndertitelrichtlijnDe Nederlandse Auteursbond heeft een modelrichtlijn voor ondertiteling opgesteld. De richtlijn schetst de eisen waaraan een goede ondertiteling - voor de Nederlandstalige markt - moet voldoen. Doel is de kwaliteit van ondertiteling te verbeteren.

 

De richtlijn is opgesteld door Esther Daams, Frank Baurdoux, Hans Firet en Ineke Braakman, vier ondertitelaars die ieder meer dan twintig jaar ervaring hebben in het vak en voor verschillende zenders hebben gewerkt. "Met deze richtlijnen hopen we de verschillende zendgemachtigden en voor de tv werkende bedrijven een goed beeld te geven van de ideale vorm van de ondertiteling, om zodoende de homogeniteit van de ondertiteling in Nederland te bevorderen."

De richtlijn werd opgesteld in het kader van een breder Europees project. Ook in Noorwegen (NAViO) en Denemarken (Dansk Journalistforbund) is een modelrichtlijn opgesteld. 

De meeste Nederlandse ondertitelbedrijven hebben inmiddels laten weten dat zij zich kunnen vinden in deze richtlijnen, en de Taalunie schaart zich ook achter het initiatief.

De modelrichtlijn (7 blz.) is gratis te downloaden vanaf de website van de Auteursbond, zowel in het Nederlands als in het Engels.


Auteursbond

De Auteursbond is de belangrijkste Nederlandse beroepsorganisatie voor wie leeft van zijn pen. "We komen op voor een gezonde inkomenspositie van schrijvers en vertalers, bieden zakelijke ondersteuning en geven individueel (contract)advies. Dit doen we al meer dan 100 jaar."

Naast auteurs van ondertitels zijn bij de Auteursbond ook auteurs van jeugdboeken, misdaadromans, scenario's, theater, literaire en boekvertalingen, journalistiek en non-fictie, educatieve boeken en andere letterkundigen aangesloten. Zij zijn georganiseerd in tien secties, die elk een specifieke auteursgroep vertegenwoordigen.

Download de richtlijn in het Nederlands (pdf).

Guidelines for subtitling in the Netherlands (pdf)

Bezoek de website van de Auteursbond

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.