Luistertaal als brug tussen talen en mensen (debat)

Luistertaaldebat Taalunie Vleva"Al is het niet altijd en overal voor iedereen weggelegd, luistertaal kan in de bouwsector bijdragen aan een vlotte en veilige manier van werken." Dat zegt Jan Staal, secretaris van de algemene centrale ABVV.

De Nederlandse Taalunie en VLEVA, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, organiseren op woensdag 23 september 2020 een online debat over luistertaal, met getuigenissen over het gebruik van luistertaal in diverse sectoren, onder meer in de bouw, de zorg en de overheid.

Het debat zal worden ingeleid door professor Jan ten Thije van de Universiteit Utrecht en worden gemodereerd door RTBF-journalist Christophe Deborsu.

 

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Talen organiseert de Nederlandse Taalunie elk jaar een debat bij VLEVA over omgaan met Nederlands en andere talen in maatschappelijke situaties. Dit jaar zal het debat over luistertaal gaan.

Bij luistertaal kunnen gesprekspartners elk hun eigen taal blijven spreken, omdat ze ook de taal van de ander verstaan. Hierdoor is luistertaal een laagdrempelige manier om meertalige communicatie mogelijk te maken, bijvoorbeeld met anderstalige medewerkers en klanten in de eigen werkomgeving.

Veel mensen maken nu al gebruik van luistertaal, zonder het zelf zo te benoemen of hierin verder ondersteund te worden. Met het debat willen de organisatoren zowel de mogelijkheden als de beperkingen van luistertaal nader toelichten en bespreken. Hierbij zullen de deelnemers ook zelf de kans krijgen om met luistertaal aan de slag te gaan en zelf te ervaren wat het voor hun eigen praktijk kan betekenen.

De Taalunie publiceerde eerder dit jaar een onderzoeksrapport over luistertaal "Het gebruik van Luistertaal in de praktijk - Een onderzoek naar meertaligheid in de bouw, de gezondheidszorg en het onderwijs in Nederland en Vlaanderen".

Van het onderzoeksrapport zijn korte samenvattingen gemaakt in de vorm van informatiefiches (factsheets) waarin ook de belangrijkste aanbevelingen zijn opgenomen. De informatiefiches zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Op vrijdag 2 oktober 2020 organiseert de Taalunie het Luistertaaldebat ook in Nederland, tijdens het DRONGO talenfestival (online).


Alle informatie over het debat op 23 september is te raadplegen op de website van VLEVA.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.