Europese Dag van de TalenHebt u het ook al gemerkt? Er is in de samenleving steeds meer debat over taal.

De voorbije maanden stond er wel elke week ergens in een kwaliteitskrant of magazine een artikel of een opiniestuk over het belang van taal en de impact die taal kan hebben, ten goede en ten kwade.

Eind oktober is het DRONGO talenfestival in Nijmegen helemaal aan de impact van taal gewijd. En eind deze maand, op donderdag 26 september 2019, is de economische en sociale kracht van taal het centrale thema op het Europese Dag van de Talen-congres in Brussel. 

Hoezo is taal zo belangrijk voor de economie en op sociaal vlak?


Taal is business

De organisatoren van het Europese Dag van de Talen-congres hebben een schare sprekers uitgenodigd om inzichtelijk te maken hoe taal speelt in de economie en de samenleving. Voor de keynote komt Frieda Steurs, van wie elke taalondernemer het boek "Taal is business" heeft gelezen. Zij komt spreken over de impact van taalkundige toepassingen in de samenleving.

Na de keynote zijn er workshops over het belang van gebarentalen voor de samenleving (met Marieke Kusters van Doof Vlaanderen), over het taallandschap in Europa (met Stef Slembrouck en Mieke Vandenbroucke van Universiteit Gent), over de economische betekenis van taal (met Mieke Smits van de Taalunie).

Ondernemer Ahmed Hilami komt spreken over zijn ervaringen met meertaligheid in zijn bedrijf Flyer.be. Luc Nijs, oprichter en ceo van investeringsmaatschappij The Talitha Group, zal het hebben over de economische dimensies van talenkennis. In een workshop "Taal is een bedrijf" gaan de vakdidactici Katja Lochtman (Vrije Universiteit Brussel) en Kris Buyse (KU Leuven) keynotespreker Frieda Steurs interpelleren.

Na de lunch zijn er nog meer workshops. Een workshop rond allerlei stellingen over de toekomst van het talenonderwijs in Vlaanderen. Een workshop over hoe werkplekleren kan motiveren voor de kracht van taal (met Jan-Frans Dellaert van het Sint-Franciscusinstituut in Melle). Een workshop over meertaligheid in een Brussels-Vlaamse hogeschool (met An De Moor van hogeschool Odisee). Kristien Philippaerts (VDAB) begeleidt een workshop over de taal van de Vlaamse arbeidsmarkt: taalvereisten in vacatures en talenkennis van werkzoekenden.


Uitreiking Europees Talenlabel

Op het EDT-congres wordt ook het Europees Talenlabel uitgereikt, een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van het vreemdetalenonderwijs. Doel van het label is innovatieve initiatieven op het vlak van talen leren en taaldiversiteit extra onder de aandacht te brengen.

Het thema voor 2019 was taaldiversiteit op school omarmen en ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat lesgeven in de moedertaal van jonge leerlingen essentieel is om hen een sterke start in het onderwijs te geven. Vaardigheden die in de ene taal worden ontwikkeld zijn immers overdraagbaar naar een andere, op voorwaarde dat er voldoende blootstelling is aan beide talen en de motivatie om te leren voldoende groot is.


De Taalsector @ EDT

Er is op dit congres veel tijd en plaats om te netwerken. De Taalsector is er met een stand aanwezig, kom gerust langs voor een praatje over taal en economie of over de taalsector - we lichten een tip van de sluier van De Grote Taalexpeditie - of over uw eigen taalonderneming of taalwerkzaamheden natuurlijk. Dat is wat ons betreft nog het boeiendste.


Schrijver, theatermaker en stadsdichter van Antwerpen Maud Vanhauwaert sluit het congres poëtisch af.


Europese Dag van de Talen-platform

Dit congres is een organisatie van EPOS vzw in een samenwerking met het Europese Dag van de Talen-platform. Het EDT-platform werd in 2003 opgericht op initiatief van toenmalig Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke met als doel Vlaanderen te sensibiliseren om talen te leren en taaldiversiteit te bevorderen.

De leden van het EDT-platform zijn Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits en het ministerie van Onderwijs, Alliance Française van Oost-Vlaanderen, PROFFF (Belgische Vereniging van Leraren Frans), Belgischer Germanisten und Deutschlehrerverband (BGDV), British Council Benelux & EU Office, de Europese scholen in België, de Franse Ambassade in België, vzw Roeland (Jeugddienst ter bevordering van de taalvaardigheid), Instituut voor Levende Talen (KU Leuven), de letterenfaculteit van KU Leuven, de Taalunie, de onderwijsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap, de Specifieke Lerarenopleiding van Universiteit Antwerpen, Epos vzw, het Vlaams Gemeenschapsonderwijs (GO!), het Goethe Institut in Brussel, het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap).
EPOS is de vzw die in Vlaanderen instaat voor de uitvoering van Europese en internationale programma's en acties voor onderwijs, vorming, opleiding en levenslang leren.

 

Naar de website met alle inhoudelijke en praktische informatie

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.