Nieuw handboek leestekens (voor de professional)

Nieuwe LeestekenwijzerBij uitgeverij Garant is de "Nieuwe Leestekenwijzer" van de hand van tekstadviseur Peter van der Horst verschenen.

Een zeer uitgebreid handboek over het gebruik van leestekens en andere tekens, bedoeld voor de taalprofessional, eerder dan voor het brede publiek.

 

Peter van der Horst bundelt in "Nieuwe Leestekenwijzer - handboek voor het gebruik van leestekens en andere tekens" (388 blz.) zoveel mogelijk praktische informatie over zowel de "echte" leestekens, zoals punt, komma, puntkomma, dubbele punt, vraagteken, haakjes, uitroepteken en aanhalingstekens, als over andere leestekens zoals koppelteken, trema, accenttekens, apostrof, rekenkundige en wetenschappelijke tekens, emoticons enz.

"Leestekens zijn heel belangrijk. Als ze goed worden toegepast, kunnen ze een tekst begrijpelijker maken," aldus Peter van der Horst. Naast de adviezen en vuistregels voor de goede toepassing van leestekens - er bestaan geen officiële leestekenregels - bevat dit handboek een lange lijst toetsencombinaties waarmee je op de computer (in Word) letters met een accentteken en allerlei bijzondere tekens kunt maken. Het boek besteedt ook aandacht aan de typografische aspecten van al deze tekens. Denk daarbij aan het afbreken van woorden, aanhalingstekens, markeringen (cursief, vet e.d.), allerlei streepjes en opsommingen.

Dit praktijkboek is bedoeld voor iedereen die zich met teksten bezighoudt: redacteuren, tekstschrijvers, journalisten, vertalers, grafisch ontwerpers enz. Het kan ook bij diverse opleidingen nuttig zijn.

Peter van der Horst is docent Nederlands en zelfstandig tekstadviseur. De Nieuwe Leestekenwijzer is zijn negende taalboek. Eerder verschenen van hem Begrijpelijk schrijven voor iedereen (2015), De Taalgids (2000), Stijlwijzer (1996) en Redactiewijzer (1993).

Dit boek heet de "nieuwe" leestekenwijzer. Peter van der Horst schreef al in 1990 een eerste "Leestekenwijzer" (132 blz.), een beknopter handboek voor de schrijvende taalprofessional over de leestekens, vooral bedoeld als aanvulling op meer algemene schrijfadviesboeken zoals Jan Renkema's Schrijfwijzer.

Miet Ooms schreef over dit nieuwe handboek intussen een recensie op taalverhalen.be. Zij noemt het boek "een waardevolle aanvulling voor de boekenkast van elke taalprofessional." (...) "De Nieuwe Leestekenwijzer is een uitgebreid, gedetailleerd en helder naslagwerk, bedoeld voor iedereen die niet alleen de puntjes op de i wil zetten, maar ook het juiste leesteken op de juiste plaats."


ISBN: 9789044136708


Meer informatie over de Nieuwe leestekenwijzer op de website van de uitgever

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.