Forumdag 2019 - taalbeleid en taalondersteuning in het hoger onderwijsJe bent docent aan de hogeschool of de universiteit en je ziet steeds meer studenten uitvallen omdat ze onvoldoende taalvaardig zijn.

Wat voor ondersteuning kun je dan bieden? Hoe pak je dat aan? Hoe kan jouw instelling dat beleidsmatig aanpakken? En vooral: wat werkt er goed in de praktijk? Wat kun je van collega's leren?

Rond deze vragen richtten tien jaar geleden een aantal taalbeleidscoördinatoren in het Nederlandstalig hoger onderwijs in België het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs op. Met als doel minstens eenmaal per jaar knowhow en praktijkervaringen met elkaar te delen tijdens een studiedag.

Nu, tien jaar later, bundelt het forum tien jaar kennis- en expertisedeling in een publicatie met de titel "Taalondersteuning en taalbeleid: wat werkt? Inspirerende praktijkvoorbeelden in het hoger onderwijs".

En op dinsdag 28 mei 2019 wordt deze publicatie voorgesteld op de jaarlijkse studiedag in Kortrijk. Elkaar inspireren met voorbeelden van taalbeleid en taalondersteuning die goed werken in de concrete praktijk, dat is ook het doel van de komende studiedag.


Wat werkt?

De studiedag in Kortrijk richt zich tot lesgevers, taalondersteuners en beleidsmedewerkers die kennis en ervaring willen delen.

Vragen die aan bod zullen komen, zijn bijvoorbeeld: Hoe begeleid je studenten bij de overgang van secundair naar hoger onderwijs? Op welke manier coach je studenten tijdens hun studietraject? Hoe zet je docenten en onderwijsondersteuners met taalbeleid aan de slag?

In de voormiddag gaan keynotesprekers Marieke Vanbuel (KU Leuven Centrum Taal & Onderwijs) en Jeroen Lievens (KU Leuven) na wat voor hen werkt. Marieke Vanbuel zoomt in op effectieve taalstimulerende maatregelen en de implementatie ervan in het Vlaamse onderwijs. Jeroen Lievens sluit zijn verhaal daarbij aan met een analyse van de grensverleggende rol die technologie kan spelen in een taakgericht onderwijsmodel.

In de namiddag staat er een show-and-tellcarrousel op het programma. Een aantal auteurs van bijdragen uit het boek vertelt samen met een collega kort en krachtig wat werkt voor hen en waarom.

De forumdag wordt afgerond met een voorstelling van het ‘Platform voor kennisdeling’ van het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid voor Hoger Onderwijs.

Het volledige programma is via onderstaande website te raadplegen.


Forum

De hogescholen en universiteiten die meedoen met het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs zijn Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen (AP), Thomas More, het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, Universiteit Gent, Odisee, Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent (HoGent), de West-Vlaamse hogescholen Howest en VIVES, hogeschool UCLL (University Colleges Leuven-Limburg), Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Erasmushogeschool Brussel (EhB).

 

Meer info over de forumdag van het (Vlaams) Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs

Meer info over het Platform voor kennisdeling van het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid voor Hoger Onderwijs

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.