Test uw Hollands. Test uw Vlaams.Het Nederlands in Nederland en het Nederlands in België lijken steeds meer van elkaar af te wijken. Hoe ga je als copywriter met de taalverschillen om? Hoe leg je aan je klant uit dat er keuzes gemaakt moeten worden?

Verwacht je klant een commerciële tekst die zowel Vlamingen als Nederlands overtuigt? Dan is "gewoon Standaardnederlands schrijven" vaak niet de beste aanpak. Tekstbureau Schrijf.be ontwikkelde een online quiz over de Vlaams-Nederlandse taalbarrière. De quiz doet de deelnemers beseffen dat er een taalbarrière is en dat de taalbarrière gemakkelijk wordt onderschat. De quiz geeft inzicht in de taalverschillen en in de praktische keuzes die de tekstschrijver moet maken. En geeft hem een instrument om ook zijn opdrachtgever hierop te wijzen.

 

Concreet: hoe pak je een verkooptekst aan die zowel Vlamingen als Nederlanders over de streep moet trekken? Ga je voor één tekst in Standaardnederlands? Of kun je je Vlaamse tekst maar beter (laten) verhollandsen? En je Nederlandse tekst vervlaamsen? De quiz toont dat het antwoord in ieder geval niet "altijd en overal gewoon Standaardnederlands schrijven" is.


NouNouNou.be

Tekstbureau Schrijf.be (Mechelen) schrijft teksten voor Vlaamse én Nederlandse klanten. Met een "gruwelijk moeilijke" quiz doet het tekstbureau de klant beseffen dat een copywriter zich goed bewust moet zijn van de taalverschillen. De quiz laat zien wat er allemaal komt kijken bij copywriting voor het hele taalgebied of voor Vlaanderen of Nederland alleen.

Test je "Hollands" in zes levels op NouNouNou.be en test je "Vlaams" op Vlaams.nu. Ontdek de soms subtiele taalverschillen en hoe ze van invloed kunnen zijn op de goede communicatie tussen Nederlanders en Vlamingen.

Bij praktisch iedere vraag kun je als de quizdeelnemer doorklikken naar achtergrondinformatie van gezaghebbende taalinstanties. Je kunt je quizresultaten herbekijken, afdrukken of per mail toegestuurd krijgen.

Volgens Schrijf.be onderschatten Vlamingen en Nederlanders de taalbarrière.


"Haal er de al te Vlaamse dingetjes uit"

Joke Naughton, Zeeuws-Vlaamse en ‘verhollandser’ zegt over de taalbarrière: “Vlamingen, er is niks mis met jullie taal. En wij, Nederlanders, kijken er niet op neer – integendeel. Alleen begrijpen we heel wat woorden of uitdrukkingen gewoonweg niet – zoals resem, barema of uit de biecht klappen. Of draaien jullie te lang rond de pot voor ons, directe noordelingen.”

Vlaming Wim Van Rompuy, bedrijfsleider van Schrijf.be voegt toe: “Vlamingen bewonderen vaak de Nederlandse handelsgeest en taalvaardigheid. Toch hebben Vlamingen een minstens zo rijke woordenschat. Maar passen ze die beter wat aan om misverstanden met Nederlanders te vermijden.”

Joke Naughton adviseert de Vlamingen: “Nederlanders willen graag zakendoen met Vlamingen. Maar zonder dat de taal hen moeite kost – net zoals een Duitse klant verwacht dat je Duits met hem spreekt. Je taal is je visitekaartje: je toont er je goodwill mee. Haal er dus de al te Vlaamse dingetjes uit.”


En u?

Domme klanten kopen domme oplossingen. Slimme klanten kopen slimmere oplossingen dan domme klanten. Geldt ook voor taaloplossingen. Pak ook vertalingen. Aan de klant die denkt dat vertalen toch maar typen in een andere taal is, krijg je moeilijk een vertaling van topkwaliteit verkocht ... voor de prijs van topkwaliteit.

Voor slimme oplossingen krijg je meestal een betere prijs betaald met een betere marge dan voor domme oplossingen. En dus is de vraag van de dag: hoe maakt ú uw klanten intussen slimmer?

Laat het ons weten. Meer slimme gebruikers van taaloplossingen maken meer slimme taaloplossingen mogelijk. En daar heeft de hele taalsector profijt van. Slimme klanten, meer profijt.

Reageer onder dit artikel of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meer info: www.nounounou.be

Meer info: www.vlaams.nu

Meer info: www.schrijf.be