LOF-prijs Nederlandse taal voor Vlaamse mycologenDe Stichting Nederlands bouwt op 15 juni 2017 in Haarlem een studiemiddag rond de prijsuitreiking van de jaarlijkse LOF-prijs der Nederlandse Taal. De LOF-prijs der Nederlandse taal 2016 gaat naar de Nederlands-Vlaamse commissie van mycologen. Deze commissie heeft voor 500 paddenstoelen die de laatste jaren voor het eerst in Nederland en Vlaanderen zijn aangetroffen Nederlandse namen bedacht.

Volgens de Stichting Nederlands wordt het Nederlands steeds vaker vervangen door het Engels. "Dat is verkeerd en daarom gaan wij de onttakeling van het Nederlands tegen." Dat doet de Stichting onder meer met de jaarlijkse uitreiking van de LOF-prijs.

 

Volgens de Stichting Nederlands is het bijzondere aan het werk van de mycologencommissie dat deze commissie geen talige achtergrond heeft, maar dat zij als specialisten in hun vakgebied de Nederlandse taal hebben verrijkt. "Een getuigenis van de levenskracht van de Nederlandse (wetenschappelijke) terminologie, het meest dynamische deel van elke taal."

De Nederlands-Vlaamse paddenstoeldeskundigen haalden het onder meer van een drietal Vlaamse hoogleraren, waaronder Bruno de Wever, die pleitten voor het behoud van het Nederlands aan de Vlaamse universiteiten.

De Stichting Nederlands vindt haar oorsprong in 1998. Een aantal mensen dat opmerkzaam was op "de toenemende Engelse gekte" richtte na een oproep in het blad Onze Taal de werkgroep Anglowaan op, een groep positief ingestelde taalliefhebbers die Nederlandse alternatieven wilden aanreiken voor de "stortvloed" van Engelse woorden. Uit deze werkgroep ontstond de Woordenlijst Onnodig Engels. De informele kring rond Anglowaan ging in 1999 op in de Stichting Natuurlijk Nederlands, inmiddels Stichting Nederlands geheten.


Taalrevolutie

Volgens de Stichting Nederlands voltrekt zich in Nederland stilletjes een taalrevolutie: als voertaal wordt het Nederlands steeds vaker vervangen door het Engels, zowel op universiteiten, steeds vaker bij middelbare scholen en ook in het basisonderwijs, bij bedrijven en elders in de samenleving. Hierdoor kun je op steeds minder plekken met het Nederlands uit de voeten en dat is verkeerd, aldus de stichting. "Onze doelstelling is daarom de onttakeling van het Nederlands tegen te gaan. Ook proberen wij waar gewenst onvertaald Engels te vernederlandsen."


Nederlands forever!

Op 15 juni 2017 wordt dus de LOF-prijs der Nederlandse Taal voor het jaar 2016 uitgereikt in Haarlem.

Het thema van de feestelijke uitreiking / studiemiddag is "de Nederlandse wetenschappelijke terminologie, tussen taal en wetenschap". Sprekers zijn onder meer Jan Roukens (voorzitter Stichting Nederlands) over "Nederlands forever", Willy Martin (voorzitter NL-Term) met een laudatio "Mycologie en taal ontmoeten elkaar" en Thom Kuyper, Roosmarijn Steeman, Jorinde Nuytinck en Anneke van der Putte van de Commissie Nederlandse namen Paddenstoelen van de Vlaamse en de Nederlandse Verenigingen voor Mycologie.


SOF-prijs

Naast de LOF-prijs looft de Stichting Nederlands ieder jaar ook een SOF-prijs uit.

De SOF-prijs der Nederlandse taal 2016 gaat naar het kabinet Rutte II naar aanleiding van de website europebypeople.nl, die werd ingericht ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap met "the official cultural programme for the Netherlands Presidency of the European Union 2016".

Stichting Nederlands: "Hier en daar vind je nog wat verdwaald Nederlands maar verder is die stek vrijwel geheel in het Engels. Dat is niet de eerste en enige keer dat dat kabinet het Nederlands een slechte dienst heeft bewezen. Eerder vierde staatssecretaris Sander Dekker zijn persoonlijke "triomf" met het binnenhalen van een wetswijziging die de verregaande vertweetaliging van het basisonderwijs mogelijk maakt. Daarnaast heeft minister Lodewijk Asscher, de man van het nieuwe patriottisme, een wet door het parlement gejast, waarin buitenschoolse opvang tot maximaal de helft van de tijd in het Engels (officieel in een tweede taal) kan worden afgewerkt. Rutte II is een kabinet dat het Nederlands op diverse fronten in de kou heeft gezet. Ook de Vlaamse politici Gwendolyn Rutten, voorzitster van de Vlaamse liberale partij, en EU-adept Guy Verhofstadt behoorden tot de kandidaten."

Eerdere LOF-prijswinnaars zijn Martine Tanghe, Henk Hofland, Herman Finkers, Lucinda Dirven, Emilie van Opstall, Mieke Koenen, Piet Gerbrandy en Filip Devos.

De uitreiking van de LOF-prijs kon tot stand komen door de steun van NL-Term (Vereniging voor Nederlandstalige Terminologie), serviceclub Marnixring, Stichting Taalverdediging en de Redactieraad van "Nederlands Landstaal", actiegroep en maandblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Deelnemen aan de prijsuitreiking is gratis. Aanmelden via https://lofprijs.jimdo.com/

 

Meer info: www.stichtingnederlands.org

Meer info: www.nlterm.org

Meer info: www.marnixring.org

Meer info: www.taalverdediging.nl

Meer info: www.vvb.org/page?orl=1&ssn=&lng=1&page=nieuws&nws=137

Meer info: http://www.mycologen.nl

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.