CLIN27 te gast bij CCL (KU Leuven)De 27ste editie van de conferentie "Computational Linguistics in the Netherlands" (CLIN27) vindt op vrijdag 10 februari 2017 in Leuven plaats. Het programma is nu volledig en op de conferentiewebsite te raadplegen.

CLIN is in Leuven te gast bij het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL), dat de dag voordien zijn 25ste verjaardag viert. Voor wie de vinger aan de pols wil houden van het academisch onderzoek op het gebied van de computertaalkunde en de taal- en spraaktechnologie in de Lage Landen, is CLIN een niet te missen afspraak. Wat valt er te beleven?

 

CLIN is een jaarlijkse conferentie. Dit jaar is het al de 27ste editie en het is de derde keer dat de conferentie, die meestal in Nederland plaatsvindt, bij het Centrum voor Computerlinguïstiek van de KU Leuven te gast is.


CLIN

CLIN is de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomst voor de Nederlandse en Belgische computertaalkunde. Het is hét forum waar onderzoekers laten zien waar ze mee bezig zijn. Nederlandse en Belgische onderzoekers, maar ook onderzoekers van buiten het Nederlandse taalgebied. Ze komen er zowel resultaten van eigen onderzoek als ook gewoon interessant werk in uitvoering tonen. CLIN is ook een inspirerende bijeenkomst voor wie wil zien hoe andere onderzoekers de zaken aanpakken. En een gelegenheid om te netwerken natuurlijk ook. Kortom, wie de vinger aan de pols wil houden van het academisch onderzoek op het gebied van de computertaalkunde en de taal- en spraaktechnologie in Nederland en België, moet op CLIN zijn.


Taal en de computer

Voor de keynote op CLIN27 is Ann Copestake van de Universiteit van Cambridge uitgenodigd. Ze komt spreken over "Symbolic models of natural language in the era of deep learning".

Heeft de computer de taalkunde nog wel nodig? De computer heeft enorme power, big data, verstand van statistiek en nu ook van deep learning. Wat hebben computers die natuurlijke taal verwerken nog aan de taalkunde? En ook omgekeerd, valt er van de computer nog iets te leren over hoe natuurlijke taal zich gedraagt? Het antwoord is niet vanzelfsprekend, maar professor Ann Copestake gaat aan de hand van een concreet project (DELPH-IN) betogen dat het antwoord op deze vragen ook in het deep learning-tijdperk positief kan zijn.


Programma

Het conferentieprogramma van CLIN27 omvat meer dan veertig presentaties. Voor alle presentaties is Engels de voertaal. De presentaties zijn ingedeeld in twaalf stromen: language variation & change, parsing & grammar engineering, entity & term extraction, adaptation & evaluation, treebanks, deep learning, language acquisition & psycholinguistics, distributional semantics, translation, speech, tools, authorship & topic modelling.

Daarnaast heeft de conferentie ook nog een dertigtal posterpresentaties te bieden. CLIN27 is niet alleen voor gevestigde specialisten maar ook voor studenten relevant.

Halverwege de conferentie komt Frieda Steurs, directeur van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT, Leiden) het INT voorstellen in zijn rol van ontwikkelaar, bewaarder en verdeler van duurzame taalbronnen.


25 jaar CCL

Op donderdag 9 februari, een dag voor CLIN27, viert het Leuvense Centrum voor Computerlinguïstiek zijn 25ste verjaardag. Het CCL heeft daarvoor enkele gastsprekers uitgenodigd met wie de voorbije 25 jaar in projecten, netwerken en opleidingstrajecten is samengewerkt: Walter Daelemans (Universiteit Antwerpen), Jo Daems (Thomas More), Mikel L. Forcada (Alicante), Steven Krauwer (Utrecht), Gertjan van Noord (Groningen) en Jan Odijk (Utrecht). Het feestprogramma is via onderstaande link te raadplegen.

Het Centrum voor Computerlinguïstiek verricht onderzoek op het gebied van de formele en computationele taalkunde, onder meer met het oog op de toepassing ervan in taal- en spraaktechnologie. Dit gebeurt grotendeels in het kader van extern gefinancierde projecten. Het centrum werd 25 jaar geleden opgericht om de expertise te consolideren die in de jaren tachtig binnen het departement taalkunde van de Leuvense letterenfaculteit was verworven in het kader van Eurotra en METAL, twee grootschalige projecten rond automatische vertaling, en op het gebied van CALL (computer-assisted language learning) en computerlexicografie.


CLIN Journal

Aan de CLIN-conferentie is ook een wetenschappelijk tijdschrift gekoppeld: CLIN Journal. CLIN Journal biedt hoogwaardige wetenschappelijke artikelen over computationele taalkunde en taal- en spraaktechnologie. Alle gepubliceerde artikelen zijn open access en kosteloos online beschikbaar. Er zijn intussen zes volumes verschenen.

 

Meer info: http://www.ccl.kuleuven.be/CLIN27/

Meer info: http://www.ccl.kuleuven.be/CCL25/

Meer info: www.ccl.kuleuven.be

Lees uitgebreid: Verleden en toekomst van de computerlinguïstiek op #CLIN25

Meer info: http://www.clinjournal.org/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.