2nd Belgium NLP MeetupTaaltechnologie is nu wel echt helemaal terug in Vlaanderen. Vijftien jaar na u weet wel wie & wie is het trauma definitief doorgespoeld. De opleidingen trekken weer meer studenten aan, de afgestudeerden blijven in Vlaanderen en wagen steeds vaker hier hun kans met een start-up of spin-off.

Dat de schwung er weer helemaal in zit, weten we sedert CLIN27 zeker. Op vrijdag 10 februari lokte CLIN27, de jaarlijkse hoogdag van de computertaalkunde in Nederland en Vlaanderen, een recordaantal deelnemers naar Leuven. Met bijna 170 bezoekers, 40 presentaties en 30 posters en een enthousiaste vibe in de wandelgangen, met een jonge generatie computertaalkundigen van wie de meesten u weet wel wie & wie zelfs van naam niet meer bleken te kennen en die ongegeneerd enthousiast stonden te zijn over hun taaltechnologie.

Taaltechnologie is helemaal in en dat bewees ook de eerste Belgium NLP Meetup rond automatische taalverwerking (NLP, natural language processing) op 7 december vorig jaar in Leuven.

Op dinsdag 21 februari wordt in Antwerpen de tweede Belgium NLP Meetup gehouden. Sprekers zijn Guy De Pauw van Textgain (Antwerpen), Martijn Spitters van Blendle (Utrecht) en Stephen Lernout van Miaa (San Jose, VS). Met taaltechnologie pesters en pedofielen uit chatrooms halen, het sentiment van uw merk of product op de sociale media in realtime volgen op een grafiekje, uw spotify voor kranten- en tijdschriftartikelen, met één muisklik de vijf topkandidaten uit een zee van ongestructureerde cv's en motivatiebrieven halen. Veel cooler gaat het niet worden. Of toch?


Op 7 december 2016 kwamen een vijftigtal NLP"ers luisteren naar elkaar en naar de sprekers Geert Adriaens (Dekimo Experts), Vincent Vandeghinste en Tom Vanallemeersch (beiden Centre for Computational Linguistics, KU Leuven) en Dirk Stevens (Enquire.ai).

Op 21 februari 2017 zijn de sprekers Guy De Pauw, Martijn Spitters en Stephen Lernout. Automatische informatie-extractie is de rode draad.

Guy De Pauw zal laten zien hoe Textgain met snelle cloudservices in realtime grote hoeveelheden ongestructureerde tekst (lees: big data) analyseert. Met de taaltechnologie van Textgain (een spin-off van de Universiteit Antwerpen) kunnen organisaties automatisch feiten, trends, opinies en demografische informatie extraheren uit data van sociale media, krantenartikels, e-mails, enz. De gewonnen informatie kan bruikbaar zijn voor marketeers, trendanalisten en iedereen die slimme toepassingen ziet met zulke bedrijfsinformatie.

Martijn Spitters zal laten zien hoe Blendle iedere morgen uit meer dan 6000 verse kranten- en tijdschriftenartikelen honderdduizenden gepersonaliseerde bundels samenstelt voor gebruikers die alleen de artikelen willen lezen waarvan zij vinden dat ze ze niet mogen missen (en die alléén willen betalen voor wat ze lezen). Omdat er 's ochtends vroeg nog niemand iets heeft gelezen, kan er geen gebruik worden gemaakt van aanbevelingen of populariteitsmetingen. En dus moeten alle 6000 artikelen automatisch geanalyseerd worden op hun inhoud. Blendle heeft daarvoor een pipeline ontwikkeld met een hele batterij NLP-modules voor o.a. het extraheren van named entities (namen van mensen, organisaties, locaties, producten, enz.), topic modelling (kansberekening over de inhoud van een artikel), stylometrie (schrijfstijlanalyse), semantische koppelingen (welke artikelen zijn aan elkaar gerelateerd) en zelfs een module die de kans voorspelt dat het redactieteam van Blendle een bepaald artikel gaat selecteren.

Stephen Lernout zal laten zien hoe het AI-systeem van Miia bedrijven helpt om tekst en natuurlijke taal in cv's, juridische documenten en aanbestedingen te begrijpen. Miia ontwikkelde een eigen AI-systeem dat betekenis vindt door tekst taalkundig te analyseren, woorden en uitdrukkingen in kaart te brengen op een zogenaamd ConceptNet en deze concepten te combineren tot betekenisvolle entiteiten met behulp van semantische patroonherkenning. Om deze ConceptNets automatisch op te bouwen wordt machine learning toegepast. Het AI-systeem van Miia werkt taal- en domeinonafhankelijk.

De Belgium NLP Meetups staan open voor iedereen die geïnteresseerd is in NLP en verwante domeinen (textmining, kunstmatige intelligentie, datawetenschappen, enz.). Doel van de meetups is een podium te bieden voor onderzoekers en experts uit het bedrijfsleven die bereid zijn aan elkaar te laten zien hoe ze NLP in onderzoek of bedrijf toepassen.

 

Meer info bij initiatiefnemer Yves Peirsman van NLP Town (Leuven) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: https://www.meetup.com/Belgium-NLP-Meetup/events/236482162/

Meer info: Textgain haalt alles uit uw teksten

Meer info: https://www.miia.technology

Meer info: https://blendle.com