Maak kennis met de Schrijfassistent, uw personal schrijfcoachHoe kun je nu zelf je eigen taalfouten uit je eigen tekst halen, als je niet eens weet welke de mogelijke taalfouten zijn? Fouten die je niet ziet, kun je toch niet verbeteren? Toch kan het nu. Met de Schrijfassistent. De Schrijfassistent is een virtuele assistent die duizenden mogelijke taalfouten kent én meteen ook herkent in de teksten die jij hem voorlegt. Nu gratis uit te proberen.

 

De Schrijfassistent is een webtool die het Leuvense Instituut voor Levende Talen (ILT) ontwikkelde om journalisten van De Standaard en de VRT te ondersteunen tijdens het schrijfproces. Via De Standaard kan nu een tijdlang iedereen De Schrijfassistent gebruiken. Gratis. Hoe het werkt? Simpel: plak je tekst in de webpagina, de Schrijfassistent haalt hem door de checks en geeft je onmiddellijk feedback. Een online personal schrijfcoach dus. Een virtuele taaladviseur.


Checks, advies, suggesties

De Schrijfassistent analyseert je tekst, toont je fouten op het vlak van spelling, gebruik van woorden en specifieke structuren, geeft er taaladvies bij of stelt je meteen een alternatief voor.

Je zou de Schrijfassistent als een virtuele taaladviseur kunnen zien. Hij kan meer dan 6.000 verschillende taaladviezen verstrekken bij meer dan 32.000 woordvormen en duizenden structuren. De mosterd haalt de Schrijfassistent onder meer bij VRTtaal.net, Taaladvies.net, Taaltelefoon.be, de boeken "Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn: 1.000 Belgisch-Nederlandse woorden" en "Typisch Vlaams. 4.000 woorden en uitdrukkingen", Heerlijk Helder, het Stijlboek van De Standaard en Onzetaal.nl.

Om te beginnen controleert de Schrijfassistent je spelling. Hij gebruikt daarvoor lijsten met woordvormen (ca. 900.000), named entities (Angelina Jolie, Brad Pitt: ca. 530.000) en frequente fouten (ca. 10.000). Opgepast, de Schrijfassistent voert geen volledige zinsanalyses uit, waardoor dt-fouten niet altijd gemarkeerd worden.

Verder maakt de Schrijfassistent de schrijver ook nog attent op op overbodige herhalingen, overbodig passief en het onnodig gebruik van naamwoordstijl en een verkeerde toon (te formeel, te vaag, te omslachtig enz.).


Ten slotte kan de Schrijfassistent ook uitspraakadvies geven bij meer dan 13.000 persoonsnamen, aardrijkskundige namen en vreemde woorden.


In De Standaard zegt Lieve De Wachter, die het Schrijfcentrum van het ILT leidt: "We willen betere schrijvers maken, in plaats van telkens weer maar één betere tekst. De schrijver houdt het heft zelf in handen, en wordt gestimuleerd om na te denken over de opbouw, stijl en formulering van zijn tekst." De Schrijfassistent is niet zozeer een corrector, maar vooral een personal coach.

De Schrijfassistent is ontwikkeld als een praktische taaloplossing voor een reëel probleem dat niet alleen studenten, maar ook universiteitsdocenten aan de KU Leuven ondervonden. "Docenten waren het beu altijd maar dezelfde fouten te moeten verbeteren en dezelfde opmerkingen te moeten formuleren bij teksten van studenten," vertelt Serge Verlinde, directeur van het ILT en een van de breinen achter de Schrijfassistent, in De Standaard.


Academische Schrijfhulp

De Schrijfassistent van het ILT, De Standaard en de VRT werd zoals gezegd ontwikkeld om journalisten te ondersteunen tijdens het schrijfproces. Van de Schrijfassistent bestaat ook een academische versie: de Schrijfhulp Academisch Nederlands, ook een realisatie van het ILT. Deze assistent checkt een tekst op parameters die belangrijk zijn bij de redactie van een academische tekst, zoals coherentie en stijl. Studenten van de KU Leuven kunnen de Schrijfhulp Academisch Nederlands gratis gebruiken.

Aan de KU Leuven kunnen studenten die schrijfproblemen ervaren ook bij het Schrijfcentrum van het ILT aankloppen voor een persoonlijke (niet-virtuele) schrijfcoaching.

Bij het ILT wordt op dit moment gewerkt aan Schrijfhulpen Nederlands voor anderstaligen, Academisch Frans en Afrikaans. Er is ook al een Schrijfhulp Academisch Engels beschikbaar.


Interfacultair Instituut voor Levende Talen

Het ILT biedt taalcursussen aan de verschillende faculteiten van de KU Leuven aan. Deze taalcursussen maken meestal deel uit van de reguliere opleidingen. Daarnaast biedt het ILT ook andere cursussen aan zoals een basiscursus Duits voor studenten geneeskunde, academisch Engels voor jonge onderzoekers, een General English Crash Course for International Students, Nederlands voor Erasmusstudenten, een opfriscursus Frans voor juristen, Italiaans voor uitgaande Erasmusstudenten, efficiënt presenteren, Nederlands voor anderstaligen (NT2), NT2-luisterklassen en conversatieklassen.

Het ILT ontwikkelde de voorbije jaren een heel arsenaal taaltools om studenten te ondersteunen tijdens hun opleiding in verschillende talen.

In 2014 sleepte het ILT een LIA (Language Industry Award) in de wacht in de categorie Beste Taaldienst voor de populaire Taal-IQ-test die het voor De Standaard en Radio 1 ontwikkelde.

Het ILT vierde in 2015 zijn vijftigste verjaardag.


Feedback

Via De Standaard staat de Schrijfassistent tijdelijk gratis open voor het brede publiek. Deze webtool is uiteraard nuttig voor iedereen die al eens een tekst moet schrijven: scholieren en studenten, leraren, communicatie- en secretariaatsmedewerkers, ambtenaren, juristen, sollicitanten of wie ook. En voor u, beste taalprofessional? Wat vindt u van deze personal schrijfcoach? Uw opmerkingen of tips zijn welkom bij de ontwikkelaars van het ILT.

Wilt u graag delen hoe u als taalprofessional de Schrijfassistent gebruikt en hoe u er waarde mee creëert voor uzelf, uw organisatie of uw doelgroep? Ook de redactie van De Taalsector is geïnteresseerd in uw feedback: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Meer info: http://schrijfassistent.standaard.be/

Meer info: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161029_02546399

Meer info: http://ilt.kuleuven.be/

Meer info: https://ilt.kuleuven.be/tools/