Slotevenement voor spraakmakend AMiCA-project Pesters en pedofielen op sociale netwerken ontmaskeren dankzij taaltechnologie. Op vrijdag 9 december 2016 vindt in Antwerpen het slotevenement van het spraakmakende AMiCA-project plaats. In het kader van dit project is taaltechnologie ontwikkeld waarmee de online veiligheid van kinderen beter kan worden gewaarborgd. Met tekst- en beeldanalyse slaagt de technologie erin mogelijk bedreigende situaties op sociale netwerken automatisch te herkennen. Concreet herkent de technologie situaties met cyberpesten, seksueel overschrijdend gedrag, en depressie en zelfmoordneiging.

 

AMiCA staat voor Automatic Monitoring for Cyberspace Applications. Met de AMiCA-taaltechnologie kunnen moderatoren, ouders of de jongeren zelf sneller en efficiënter ingrijpen in kritieke situaties (bv. in een chatroom waar een pedofiel zich als een twaalfjarige voordoet). Op die manier zou de negatieve impact van zulke bedreigende situaties voor jongeren beperkt kunnen worden. Maar de mogelijkheden van de technologie roepen ook veel vragen op. Waar begint veiligheid en eindigt privacy? Hoe beoordelen we een situatie als grensoverschrijdend? En wat met de autonomie van jongeren?

Het AMiCA-project, een samenwerking tussen de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven, liep van 1 januari 2013 tot 31 december 2016. In het kader van dit project is prototypesoftware ontwikkeld die door softwarebedrijven gemakkelijk verder kan worden ontwikkeld.

Het project werd gefinancierd door het IWT, het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, en gecoördineerd door Walter Daelemans (Universiteit Antwerpen).

Bij het project werd een brede groep van stakeholders betrokken: Child Focus, Centrum Preventie Zelfdoding, Commissie Bescherming Persoonlijke Levenssfeer, Federal Computer Crime Unit, Vlaamse Regulator voor de Media, Trendwolves, Mentoring Systems, Yazzoom, VRT Ketnet, Sensoa, Gezinsbond, COMmeto, De Ambrassade, Welzijn en Samenleving, VRT Onderzoek en Innovatie, VRT Ketnet online, Microsoft, AWEL, Intersystems - iKNOW, Antum en het Surrey Centre for Cyber Security.

Op het slotevenement wordt de technologie nogmaals gedemonstreerd en door een aantal gastsprekers gekaderd. Marine Smeets van Child Focus komt spreken over de detectie van seksueel overschrijdend gedrag. Kirsten Pauwels van het Centrum voor Preventie van Zelfdoding spreekt over de detectie van zelfmoordneigingen en zelfverminking en Gie Deboutte van vzw Leefsleutels over de detectie van cyberpesten. Antoon Dierick van advocatenkantoor DLA Piper gaat dieper in op de vraag waar veiligheid begint en privacy eindigt. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van radiomaker Jan Hautekiet.


LIA

Begin 2016 onderscheidde het AMiCA-project zich met een nominatie voor een LIA (Language Industry Award) in de categorie "Beste Taalproject 2015". Het project sleepte uiteindelijk een derde plaats in de wacht.

 

Meer info bij Walter Daelemans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.amicaproject.be

Meer info: http://www.languageindustryawards.eu/2015/amica-automatic-monitoring-for-cyberspace-applications/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.