Kwaliteitszorg op de vertaalafdelingPatrick Weymeis is met pensioen. Maar tot voor kort werkte hij als kwaliteitsbewaker op de vertaaldienst van de Raad van de Europese Unie (Brussel). Op 27 oktober 2016 blikt hij terug op zijn ervaringen bij de Raad en denkt hij graag met u na over de bouwstenen van een efficiënte kwaliteitsborging op de vertaalafdeling van uw bedrijf of organisatie.

 

Op donderdag 27 oktober vindt op de zetel van de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) in Brussel de tiende bijeenkomst plaats van de zogenaamde Sectorcommissie voor Leidinggevenden van Taaldiensten, een bijeenkomst van managers en coördinatoren van (ver)taaldiensten in bedrijven en andere organisaties. Gezien het profiel van de spreker is de bijeenkomst op 27 oktober vooral voor kwaliteitsmanagers interessant.

Ingrid Joosens, die de taaldienst van de Benelux Unie leidt, en Marleen Vanistendael, die bij SD Worx (Antwerpen) het vertaalwerk coördineert, leidden de voorbije negen bijeenkomsten in goede banen. Op iedere bijeenkomst kwamen een of twee experten een thema uitdiepen.

Zo waren er al volwaardige masterclasses met Iris Schrijver (UAntwerpen) over de vertaler als schrijver ("transediting"), met Isabelle Robert (UAntwerpen) over het reviseren van vertalingen. Er waren bijeenkomsten met Nathalie De Sutter (toen CrossLang, nu Untranslate) over vertaalsoftware, automatische vertaling en vertaalgeheugens, vertaalmanagementsystemen, enz. Andere thema's en vragen die voor een interne vertaaldienst relevant zijn en waarover deze commissie al een bijeenkomst heeft gehad: managementcijfers over de vertaalafdeling, hoe beslissen over uitbesteden of zelf doen, hoe grip krijgen op de perceptie van je (ver)taaldienst. In april kwam Hennie van der Vliet (Vrije Universiteit Amsterdam) voor ruim dertig belangstellenden spreken over terminologiebeheer.

 

Meer info bij Ingrid Joosens (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Marleen Vanistendael (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: http://www.cbti-bkvt.org/nl/practical-info/sectoral

Meer info: http://www.cbti-bkvt.org/nl/news/207

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.