Aanloop Buchmesse: al ruim 300 Nederlandse boeken in Duits vertaaldIn de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse (19 tot 23 oktober 2016) verschenen al niet minder dan 306 vertalingen van Nederlandstalige titels in het Duits. Vlaanderen en Nederland zijn dit jaar samen gastland op de grootste professionele boekenbeurs ter wereld. Naast de vertalingen zijn er ook 148 reisgidsen, kookboeken, zelfhulpboeken en andere boeken over Nederland en Vlaanderen verschenen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz spreekt van een "reusachtig succes" en minister-president Geert Bourgeois noemt de belangstelling "fenomenaal". Verwacht wordt dat het aantal vertalingen uit het Nederlands in andere talen dan het Duits de komende jaren serieus zal stijgen.

 

De Frankfurter Buchmesse maakte naar verluidt nog niet eerder mee dat een gastland zoveel zogenaamde Neuerscheinungen in de wacht weet te slepen in de aanloop naar de boekenbeurs. De teller staat nu op 454 (306 + 148) Neuerscheinungen. Zoals gezegd zijn 306 titels daarvan boekvertalingen. Volgens het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) gaat het zowel om recente titels als klassiekers en zijn alle genres vertegenwoordigd: romans, non-fictie, poëzie, theater, kinder- en jeugdliteratuur, strips en graphic novels.


Serieuze stijging verwacht

Bovendien verwacht het VFL samen met het Nederlands Letterenfonds dat het aantal vertalingen uit het Nederlands (in andere talen dan het Duits) de komende jaren serieus zal stijgen, zoals dat bij eerdere gastlanden het geval was. Duitsland vormt voor de Nederlandstalige literatuur sinds jaar en dag niet alleen het belangrijkste exportgebied, maar fungeert ook als hefboom naar andere taalgebieden. De letterenfondsen gaan er nu de grootste prioriteit van maken om die ongewoon grote belangstelling in Duitsland ook te verzilveren in andere taalgebieden.


Zestig lezingen in Duitse boekhandels

Speciaal voor de Duitse boekhandel is door het gezamenlijke FBM16-team van de Nederlandse en Vlaamse letterenfondsen de brochure Neuerscheinungen gemaakt, waarin meer dan honderd literaire titels in alle genres worden uitgelicht. Daarnaast wordt in samenwerking met Literaturtest.de een actie georganiseerd voor de Duitse boekhandel die doorloopt tot en met december 2016. De actie biedt ruimte voor zo’n zestig lezingen door Vlaamse en Nederlandse auteurs in boekhandels verspreid over heel Duitsland. Bovendien is promotiemateriaal voor de boekhandel ontwikkeld (posters, boekenleggers, enzovoort), om de aandacht van het publiek op Nederlandstalige literatuur te vestigen.


Enorme vleugels

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Cultuur Sven Gatz reageren verheugd over de grote interesse bij Duitse uitgevers. Minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Het gastlandschap op de grootste professionele boekenbeurs ter wereld, samen met onze noorderburen, geeft het boekenvak en onze Nederlandstalige literatuur enorme vleugels. Die hoge vlucht zal ook zonder twijfel werken als een hefboom voor de meest diverse literaire genres, en zowel voor jonge als meer gevestigde auteurs. Via Duitsland staat de deur nu wagenwijd open om de rest van de wereld te overtuigen van onze literaire talenten en kwaliteit.’

Minister-president Geert Bourgeois: "De fenomenale belangstelling die we nu al bij professionele aankopers, vertalers en uitgevers kunnen vaststellen, zal niet alleen verder de internationale poort voor onze boekenwereld openen, maar ook de culturele, economische en toeristische interesse voor Vlaanderen nog meer stimuleren. Kortom, dit succesverhaal zet ons nog meer op de wereldkaart van de letteren!’

Voor het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse kon het VFL rekenen op een extra financiële projectondersteuning door de Vlaamse overheid van 2,4 miljoen euro. Promotie van de Nederlandstalige literatuur in binnen- en buitenland is een belangrijk doel van zowel het VFL als het Nederlands Letterenfonds.

 

Meer info bij Els Aerts, communicatie Vlaams Fonds voor de Letteren (tel. +32 3 270 31 61 of +32 475 54 41 40 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info bij Sonja Peters, communicatie Frankfurt 2016 (tel. +32 3 270 31 79 of +32 486 07 94 94 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: http://www.vfl.be/nl/press/1023/recordaantal-neuerscheinungen-voor-vlaanderen-en-nederland.html

Meer info: www.vfl.be

Meer info: www.letterenfonds.nl

Meer info: www.frankfurt2016.com

Meer info: https://literaturtest.de/gastland2016/

Meer info: www.buchmesse.de

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.