Congres Vreemdetalendidactiek (20 oktober 2016, UHasselt)Op donderdag 20 oktober 2016 vindt in Diepenbeek (Universiteit Hasselt) het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek plaats. Het congres biedt een gevarieerd aanbod aan ateliers en een uitgeversexpo. Hoewel de didactiek van het Frans op dit congres centraal staat, kan het programma in principe alle vreemdetaaldocenten aanspreken.


Programma
Het congresprogramma bestaat zoals steeds enkel uit ateliers. Geen academische lezingen, maar alles vanuit de praktijkervaring. Deelnemers kunnen drie ateliers van telkens anderhalf uur volgen.

Een greep uit de onderwerpen die in de ateliers aan bod komen: de mogelijkheden en uitdagingen voor het vak Frans in het lager onderwijs, het vak Frans en de overgang van lager naar secundair onderwijs, CLIL voor dummies (waarom kiezen voor CLIL, voor- en nadelen, vereisten, aanpak), de didactiek van CLIL (Content and Language Integrated Learning), immersieklassen in de praktijk in Wallonië, taaltaken (uitdagingen en beperkingen; kritische analyse op basis van een onderzoek van de nieuwste leerboeken), breinvriendelijk lesgeven ("Hoe verwerken de hersenen prikkels en hoe functioneert een puberbrein?"), strategieën voor mondelinge communicatie ontwikkelen, Franstalige literatuur van niet-Franse origine, eigentijdse Franstalige auteurs ontdekken (causerie), werken met apps in de Franse les, een taakgerichte aanpak van de literaire tekst, werken met film in de klas, efficiënter Frans leren met je vijf zintuigen, Ma classe got talent! (werken met de acht meervoudige intelligenties van Howard Gardner), de didactiek van de Franse grammatica, lesgeven aan een klas met heterogene taalniveaus, spreekvaardigheid oefenen, werken met haiku's in de les Frans.

Uitgeversexpo
Op de uitgeversexpo tonen de belangrijkste Vlaamse (en soms ook Franse) educatieve uitgevers hun recente uitgaven. Bevestigde exposanten zijn Van In, Intertaal, De Boeck, Averbode/Érasme, Die Keure, Plantyn, Talenland en CommArt International. Andere exposanten zijn de Franse Ambassade, de Délégation Générale du Québec, de Belgische Vereniging voor Leerkrachten Frans (BVLF) en Interforum editis.
De Taalsector heeft ook dit jaar een standje op deze expo. Het standje toont de taalsector in al zijn diversiteit en is opgevat als een netwerkplekje voor wie wil praten over alle mogelijke aspecten van professioneel taalwerk. (Wilt u zichtbaar zijn op de stand van De Taalsector? Dat kan. Stuur een berichtje met uw ideeën naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..)

DiWeF
Het Congres Vreemdetalendidactiek heeft een lange traditie. Sinds 1972 organiseert de DiWeF (Didactische Werkgroep Frans), een regionale vereniging van leraars Frans, vakactiviteiten voor leraars Frans in Vlaanderen, en speciaal in Noord-Oost-België. De werkgroep wil zo ruim mogelijk informeren over vernieuwingen en evoluties in de francofonie. Het jaarlijkse congres (Congres Vreemdetalendidactiek of in het Frans Congrès "La didactique du FLE et des langues étrangères") is een van de hoogtepunten in de werking van DiWeF. DiWeF is ook de kracht achter CinéPerles (de vroegere "Weken van de Franstalige film"), in een samenwerking met Kinepolis, Euroscoop-Siniscoop.

 

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: http://www.uhasselt.be/UH/interculturalis/DIWEF-ic/Congres-Vreemde-talendidactiek.html

Meer info: http://www.uhasselt.be/UH/interculturalis/CinePerles/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.