Computer-Assisted Language MediationOok in taal-, vertaal- en communicatiewerk neemt het belang van technologie toe. De vraag naar professionals die vaardig zijn met de beschikbare technologieën neemt ook toe.

Universiteit Gent biedt vanaf september een internationaal postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation (CALM, computerondersteunde taalmediatie). In deze postgraduate opleiding verwerven studenten de technologische vaardigheden die taalprofessionals in de brede taal-, vertaal- en communicatiesector nodig hebben.


Het postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation dat de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie vanaf academiejaar 2016-2017 aanbiedt, is opgevat als een gespecialiseerde, beroepsgeoriënteerde opleiding. De opleiding is internationaal - de onderwijstaal is Engels - en een stage van 3 maanden maakt deel uit van het programma.

De opleiding wordt in modules aangeboden. Het is ook mogelijk om afzonderlijke modules te volgen.

Dit zijn de twaalf aangeboden modules (waarvan reguliere studenten er acht moeten volgen): vertaaltechnologie en terminologietools, digitale communicatietools (sociale media, zoektermoptimalisatie, sentimentanalyse, websiteanalysetools, enz.), lokalisatietools (voor het vertalen van websites, games en software), audiovisuele vertaling (inter- en intralinguale ondertiteling, live ondertiteling, audiodescriptie), automatische vertaalsystemen (pre- en postediteren, gecontroleerd taalgebruik), technisch schrijven (gestructureerd schrijven met documentmodellen, DITA - Darwin Information Typing Architecture), websitebeheer (html, css, cms), projectmanagement (plannen, opvolgen, budgetbeheer, projectplanningssoftware, people management), desktoppublishing (meertalige DTP, digitaal publiceren, drukwerk), programmeren met Python (vooral voor tekstanalyse), Open Language Learning en ten slotte Mobile Assisted Language Learning. De laatste twee modules zijn UNED-cursussen. UNED is de Spaanse open universiteit (Universidad Nacional de Educación a Distancia).

UGent ziet de nieuwe master als een ideale aanvulling op een eerste taal- of communicatiemasteropleiding of op een andere vooropleiding zoals master in de industriële of ingenieurswetenschappen. Met een master Computer-Assisted Language Mediation op zak moeten taal- of communicatiespecialisten (nog) gemakkelijker aan de slag kunnen als technisch redacteur, taaltechnoloog, terminoloog, projectmanager in de vertaal- en lokalisatiebranche, ontwikkelaar van e-learningoplossingen, social media conversatiemanager, enz.

Naast dit postgraduaat CALM heeft de Gentse vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie ook een postgraduaat conferentietolken en een postgraduaat Dutch and translation.


Meer info bij de CALM-teamleden Véronique Hoste, Lieve Macken en Christophe Wybraeke via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: https://www.ugent.be/lw/vtc/nl/opleidingen/postgraduaten/calm

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.