Internationaal symposium over de toegankelijkheid van live evenementen (29 april 2016, Antwerpen)

Unlimited! Symposium over de toegankelijkheid van live evenementenEen beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Een eenvoudig geluid kan soms al ontroeren. Maar wat als je blind bent? Of doof? Kan een slechthorende genieten van een rockconcert op Werchter? Kan een slechtziende een volleybalmatch echt mee beleven?

Op vrijdag 29 april 2016 organiseert de Antwerpse onderzoeksgroep TricS onder de naam Unlimited! een eerste internationaal symposium over de toegankelijkheid van live evenementen.

 

TricS staat voor Translation, Interpreting and Intercultural Studies en is de onderzoeksgroep van het departement toegepaste taalkunde van de Universiteit Antwerpen.

De goede toegankelijkheid van evenementen is in de moderne samenleving steeds nadrukkelijker een aandachtspunt en op steeds meer evenementen de norm, al kunnen de mate waarin en de manier waarop toegankelijkheid gerealiseerd wordt sterk verschillen van land tot land, van cultuur tot cultuur, van taalgebied tot taalgebied. Ook het soort evenement dat prioritair toegankelijk wordt gemaakt, verschilt. En bij de beslissing over de prioriteiten zit de doelgroep zeker niet altijd mee aan tafel. Het is evident dat goede lobbying voor toegankelijkheid een belangrijke factor is.

De focus van het symposium Unlimited! is op audiodescriptie en gebarentaal als voornaamste instrumenten om grote evenementen beter toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Welke ervaringen zijn er tot nu toe met audiodescriptie, zowel in de grote opera als in het kleine poppentheater voor kinderen? Welke ervaringen zijn er met live audiobeschrijving en welke met vooraf opgenomen beschrijvingen? Is tolken in gebarentaal dé oplossing voor doven op live events? Welke mogelijkheden biedt live ondertitelen, al dan niet met behulp van respeaken? En boventiteling? Is automatische boventiteling iets? Zijn er al experimenten met augmented reality en smart devices?

Unlimited! is bedoeld als forum voor onderzoekers en praktijkmensen, beleidsmakers en beslissers en verder iedereen die bezig is met oplossingen om live evenementen inclusiever en toegankelijker te maken.

Het programma van het symposium is volledig en via onderstaande website raadpleegbaar. Ook de abstracts van de presentaties zijn daar al in te kijken. Inschrijven kan nog tot 18 april.


Meer info bij Aline Remael (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: https://www.uantwerpen.be/en/rg/translation-interpreting/tricsresearch/tricsnewsevents/unlimited-/

 

Auteur: Yanah Van Geerteruy & Dries Debackere

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.