Internationaal symposium over taptolken, 21 april 2016 AntwerpenOp donderdag 21 april 2016 wordt in Antwerpen een internationaal symposium over taptolken gehouden.

Het aantal telefoontaps (afgeluisterde gesprekken) is de voorbije jaren sterk toegenomen: in België van 900 tapopdrachten in 2002 tot 6500 in 2014. Om verdachten te kunnen afluisteren hebben gerecht en politie steeds vaker tolken en vertalers nodig. Met de internationalisering van de criminaliteit neemt immers ook onder verdachten de taaldiversiteit toe, en niet alleen op straat maar ook aan de telefoon of op het internet.


Op het symposium in Antwerpen komen onderzoekers, politiemensen, docenten, rechters en technologie-experts vanuit internationaal perspectief kennis delen over alle mogelijke aspecten van het taptolken.

Onderzoekers die komen spreken, zijn onder anderen Heidi Salaets, Katalin Balogh en Abied Alsulaiman van de KU Leuven (campus Antwerpen), María Jesús González Rodríguez (Universiteit van Bologna) en Krzysztof Kredens (Aston University).

Daarna komen sprekers uit Hongarije, Nederland en België toelichten hoe het taptolken bij het Hongaarse, Nederlandse en Belgische gerecht verloopt.

Op dit symposium is er ook aandacht voor de terminologie van dit nog grotendeels onontgonnen onderzoeksdomein en voor het profiel en het takenpakket van de taptolk. Over de opleiding van taptolken komt Mohamed El Dahri spreken. Hij is tolk Marokkaans in Nederland en heeft meer dan twintig jaar recherche-ervaring. Dirk Verbeke (Televic, Izegem) ten slotte komt spreken over aftappen van het internet.


Het direct afluisteren van telefoongesprekken kan in België enkel door een onderzoeksrechter worden toegestaan. Het gebruik van afluistertechnieken is sterk toegenomen sinds de inwerkingtreding van de wet op de bijzondere opsporingsmethoden (de zogenaamde BOM-wet) in 2003. Er wordt jaarlijks in tientallen talen afgeluisterd.

 

Deze studiedag is een organisatie van de onderzoeksgroepen Tolkwetenschap (o.l.v. Heidi Salaets) en Vertaling en Technologie (o.l.v. Abied Alsulaiman) van de KU Leuven in Antwerpen.


Meer info: https://www.arts.kuleuven.be/tolkwetenschap/studiedagen-congressen/tweede-studiedag-taptolken-21-april-2016/linking-up-with-video-in-interpreting-practice-and-research