Studiedag over taalwisselwerkingen tussen Brussel en omliggende gemeentenWelke wisselwerkingen zijn er tussen Brussel en omliggende gemeenten op het vlak van taalgebruik, taalattitudes, taalbeleving en taal- en integratiebeleid? Hoe intens, bijzonder en complex zijn deze wisselwerkingen? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er op dit vlak tussen stad en ommeland?


Daarover organiseren het Brussels informatie-, documentatie- en onderzoekscentrum (BRIO), het Brussels Studies Institute (BSI) en het Documentatiecentrum Vlaamse Rand een studiedag op donderdag 10 december 2015 in Brussel.

"In Brussel worden meer dan 100 verschillende talen gesproken. De internationalisering en mobiliteit zorgen voor een superdiversiteit van de bevolking en dat laat zich ook voelen in de omliggende gemeenten. Een stad staat immers niet alleen. Ze is voortdurend in beweging en in interactie met haar ommeland. Brussel-19 en de Vlaamse Rand liggen weliswaar in afzonderlijke gewesten, de demografische flux, de ruimtelijke en sociaaleconomische verwevenheid, de dagelijkse contacten, etc. zorgen voor een intense, bijzondere en complexe wisselwerking."

Sprekers zijn onder meer Sven Gatz (Vlaams minister voor Brussel), Virginie Mamadouh (Universiteit van Amsterdam) over taal- en territorialiteitsissues in grootstedelijke gebieden, Rudi Janssens (BRIO) over het taalbarometeronderzoek in Brussel en de Rand, Clotilde Bonfiglioli (Université de Reims) over taalgebruik en taalbeleving in de Rand en Luk Van Mensel (Université de Namur & KU Leuven) over taalattitudes en -identiteiten in en om het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.


Meer info: www.docu.vlaamserand.be/ned/resource-detail.asp?ResourceId=1147

Meer info: www.briobrussel.be

Meer info: www.bsi-brussels.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.