Vertaalbibliotheek helpt kosten besparen op vertaal- én tolkwerkVlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) wil het scholen gemakkelijker maken om onderwijs te geven aan kinderen van vluchtelingen. "Voorlopig merken we nog geen grote toevloed, maar we weten dat die er zit aan te komen," zegt Ann Devos, pedagogisch begeleider bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De kinderen kunnen terecht in het zogenaamde onthaalonderwijs (OKAN of Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers). In de OKAN-klas leren ze zo snel mogelijk Nederlands om dan te kunnen integreren in een gewone klas. In Vlaanderen en Brussel bieden bijna vijfhonderd scholen OKAN-onderwijs aan. 

Hoe leg je als school aan de ouders van een OKAN-kind in weer een andere exotische taal uit welk materiaal het kind volgende week op schooluitstap mee moet nemen? Of dat je een gesprek wil met een ouder? Het gebruik van zogenaamde sociale vertalingen kan een hulpmiddel zijn om de onmiddellijke taalkloof met het anderstalige kind en de ouders te overbruggen. Om te vermijden dat alle vijfhonderd scholen datzelfde materiaallijstje telkens opnieuw laten vertalen is er de Vertaalbibliotheek, een initiatief van Tolk- en Vertaalservice Gent (kortweg TVGent, en sinds kort gefusioneerd in IN-Gent vzw).


De Vertaalbibliotheek is een online vertaalbib met een collectie documenten in vertaling die bruikbaar zijn in onderwijs, welzijn, gezondheidszorg en andere diensten en organisaties in de dienst- en hulpverlening.

De bibliotheek bestaat uit twee grote groepen documenten.
De eerste groep omvat klassieke informatieve documenten over bv. het sorteren van afval, de behandeling van een ziekte, het inschrijven van een kind in het basisonderwijs. Hulp- en dienstverleners kunnen dit materiaal ter ondersteuning meegeven aan anderstaligen.
De tweede groep documenten omvat een reeks standaarddocumenten op basis van regelmatig terugkerende vragen van organisaties. Zulke standaarddocumenten zijn bijvoorbeeld een medicatieschema waarop men kan aanduiden welke medicatie de patiënt moet innemen en wanneer, een uitnodiging voor een gesprek of activiteit, een lijst met materiaal dat een leerling moet meenemen voor een schooluitstap. De documenten zijn algemeen opgesteld en kunnen op maat van een organisatie of dienst aangepast worden.

De honderden documenten in de Vertaalbibliotheek zijn in vele verschillende talen beschikbaar.

In een reportage van de regionale tv-zender AVS zegt Lieve De Bosscher van de Gentse vzw De Sloep (consultatiebureau Kind en Gezin) dat ze op jaarbasis ongeveer 10.000 euro aan taalbijstand door sociaal tolken besteedt. Met de Vertaalbibliotheek is volgens haar een besparing van een paar duizend euro mogelijk.

Taalwetgeving
Hulp- en dienstverleners die sociale vertalingen uit de Vertaalbibliotheek gebruiken, worden geacht rekening te houden met de taalwetgeving.

Van de Vertaalbib krijgen ze alvast deze tips: (1) Verspreid de vertaling steeds samen met de Nederlandse tekst. De vertaling wordt bij voorkeur vastgehecht aan de Nederlandse tekst. Zo voorkom je dat de vertaling toch zonder de Nederlandse tekst circuleert. (2) Vermeld steeds dat het om een vertaling gaat. (3) Vermeld steeds de doeltaal van de vertaling. (4) Verspreid de vertaalde tekst enkel bij een doelgroep die onvoldoende Nederlands kent om de Nederlandse tekst te begrijpen.

TVGent is nu IN-Gent
Tolk- en Vertaalservice Gent (kortweg TVGent) is sinds kort IN-Gent vzw, het nieuwe Gentse Agentschap voor Integratie en Inburgering dat een fusie is van (1) Kom-Pas Gent vzw, (2) Intercultureel Netwerk Gent vzw en (3) Tolk- en Vertaalservice Gent vzw.
De door de Vlaamse overheid erkende sociaal tolk- en vertaaldienst voor de regio Groot-Gent heet dus voortaan IN-Gent. IN-Gent ondersteunt Gentse voorzieningen uit de social profit via een aanbod van sociaal tolken en sociaal vertalers om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan anderstaligen te garanderen.


Meer info bij projectcoördinator Céline Vermeiren (tel. 09 235 29 54 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.vertaalbibliotheek.be

Meer info: www.tvgent.be

Meer info: www.in-gent.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.