Talen, ons gedacht: een expo over meertaligheidHet begon met een honderdtal kinderen. Meertalige kinderen. Ze vertelden in geuren en kleuren hoe het voelt om verschillende talen te spreken. Ze vertelden wanneer ze een bepaalde taal gebruiken, welke gevoelens een taal bij hen oproept, wat ze voor- en nadelen vinden en nog veel meer.


Al die verhalen vormden de basis voor de interactieve talenexpo "Talen, mijn gedacht!", een initiatief van de Brusselse vzw Foyer.

Mijn gedacht
"Talen, mijn gedacht!" richt zich tot (groepen) kinderen tussen negen en twaalf jaar en zet aan tot reflecteren en ervaringen uitwisselen. Als bezoeker wandel je met een routekaart van eiland naar eiland en voer je opdrachtjes uit die verband houden met de expothema's meertaligheid, taalattitude en emoties. De expo zelf is in het Nederlands.

De expo reisde de voorbije jaren heel Vlaanderen af en won onderweg een tweede prijs bij de uitreiking van het Europees Talenlabel (ELIT ofte Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs). Intussen hebben meer dan 7000 mensen de expo bezocht.

Ons gedacht
En nu is er een tweede expo: "Talen, ons gedacht!".
Deze expo gebruikt dezelfde basisopstelling als "Talen, mijn gedacht!", maar richt zich tot meertalige ouders, gezinnen en volwassenen. Je loopt door dezelfde tentoonstelling, maar een ander parcours. De expo laat je nadenken over hoe je je voelt bij de verschillende talen die jij en je kinderen spreken en horen. Concreet loop je het parcours bij voorkeur in groepjes van een drietal personen. Dit nodigt uit tot ervaringsuitwisseling en gesprek. Op een routekaart noteer je ondertussen je persoonlijke bevindingen. Voel ik me meertalig of niet? Sta ik open voor andere talen? Hoe voel ik me bij Nederlands? Hoe voelen mijn kinderen zich bij Nederlands? Hoe voel ik me bij mijn moedertaal? En mijn kinderen? Hoe pak ik een meertalige opvoeding aan? Veranderen de talen die ik leer mijn identiteit?

Voor begeleiders die een bezoek aan de expo goed willen voorbereiden, is er een volledig uitgeschreven activiteit beschikbaar. Voor wie na het bezoek grondiger rond meertaligheid wil werken, is er een handleiding met gebruiksklare workshops.

En ja, beide tentoonstellingen zijn te huur, voor een periode van minimum twee weken. Ze kunnen ook samen worden opgesteld.


Meer info bij Patrizia Civetta (tel. 02 609 55 63 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Hilde De Smedt (tel. 02 609 55 63 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.foyer.be