Update van Algemeen Letterkundig Lexicon gelanceerd

Update van Algemeen Letterkundig Lexicon gelanceerdWat was ook weer een ollekebolleke? Een hexameter? Een dactylus? En een anapest?

In 2012 verscheen het Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL), een gratis online lexicon dat meer dan 4000 termen beschrijft in verband met de letterkunde (en dus niet alleen in verband met de versleer).

Dat lexicon is nu geactualiseerd en uitgebreid, o.a. met auditieve illustraties, waardoor beter te begrijpen is wat een anapest is.


Het Algemeen Letterkundig Lexicon is gratis te raadplegen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Volgens de redactie was het in 2012 al "een up-to-date terminologisch standaardwerk voor de volgende generatie van literatuurliefhebbers".

Nu is het lexicon nog actueler en uitgebreider. Het reikt van jambe tot chicklit, van opera tot rap, van editio princeps tot ecocriticism, van ab ovo tot zwanenzang. Veel bibliografische verwijzingen zijn geactualiseerd en aan het lexicon zijn een hele rits nieuwe lemmata en honderden links, correcties en aanvullingen toegevoegd. Het Algemeen Letterkundig Lexicon heeft nu ruim 80 auditieve illustraties.

Het ALL is een Vlaams-Nederlands samenwerkingsproject. Het wordt digitaal uitgegeven door de DBNL, met de steun van de Nederlandse Taalunie en de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag). De redactie bestaat uit de letterkundigen Gé van Bork, Dirk Delabastita, Rik van Gorp, George Vis en wijlen Piet Verkruijsse.

Een anapest is een omgekeerde dactylus.

Lees ook: Op terminologisch avontuur in de letterkunde


Meer info: http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.