Homans overweegt inzet privaat NT2-aanbodHet aantal EU-burgers dat zich in België vestigt en vrijwillig een inburgeringstraject met een cursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) volgt, is de voorbije jaren toegenomen van 5500 in 2009 tot bijna 12.000 in 2014.

"Ik wil bekijken hoe het private NT2-aanbod complementair ingezet kan worden," zegt Vlaams minister van Inburgering en Integratie Liesbeth Homans (N-VA).

Liesbeth Homans wil meer maatwerk, zodat ook de vrijwillige inburgeraar die werkt de kans krijgt om een NT2-cursus te volgen: meer avondcursussen, meer cursussen tijdens de vakantie en tijdens het weekend.


Private NT2-aanbod
"Door structurele maatregelen te nemen en het aanbod beter af te stemmen op de noden van de inburgeraars zelf, willen wij nog meer vrijwillige inburgeraars bereiken," zegt Liesbeth Homans. Er moet volgens de minister nog meer ingezet worden op maatwerk. De minister wil nog meer avondcursussen, cursussen tijdens de vakantie en in het weekend.

"Daarnaast wil ik bekijken hoe het private NT2-aanbod complementair ingezet kan worden. Uiteraard is het niet de bedoeling om daarbij in concurrentie te gaan met het aanbod van het volwassenenonderwijs, maar als we willen dat mensen hun kansen grijpen, moeten we natuurlijk ook voorzien in voldoende aanbod.”

Resultaatsverbintenis
Vanaf 1 januari 2016 wordt het inburgeringsattest enkel nog uitgereikt aan wie op het einde van zijn vrijwillig of verplicht inburgeringstraject slaagt voor maatschappelijke oriëntatie en NT2 (op niveau A2). Momenteel geldt enkel een inspanningsverbintenis. "Het attest zal hierdoor aan waarde winnen, in de eerste plaats voor de inburgeraar maar bijvoorbeeld ook voor werkgevers en de bredere samenleving," aldus nog de minister.


Lees ook: NT2: sociale huurders en inburgeraars moeten resultaat behalen


Meer info: http://www.liesbethhomans.be/nieuws/minister-homans-bereikt-steeds-meer-vrijwillige-inburgeraars

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.