60 jaar BKVTDe Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) viert in 2015 haar 60ste verjaardag. Ze doet dat onder meer op vrijdag 25 september in Brussel met een academische zitting, een reeks lezingen, een feestmaal en een dansavond. Er wordt die dag teruggekeken op de voorbije 60 jaar en nagedacht over de toekomst van de professionele vertaler en tolk.


Toekomst
De viering op 25 september begint na de begroeting door voorzitter Rita Roggen met vier lezingen waarin de spreker telkens vanuit een ander perspectief naar de toekomst van het vertaal- en tolkvak kijkt.

De sprekers zijn Agnès Feltkamp (Missing Link en viceoorzitter van de BKVT), Guillaume Deneufbourg (Creative Words en bestuurder BKVT), Rudy Tirry (Country Manager Lionbridge Belgium, voorzitter van de Belgian Quality Translation Association en van de EUATC - de Europese koepelorganisatie van nationale federaties van vertaalbedrijven) en freelancevertaler Chris Durban (auteur van o.a. "Translation, Getting it Right").

Agnès Feltkamp gaat in op de vraag of vertalers en tolken meer toekomst moeten zien in certificering dan wel in deontologie.
Guillaume Deneufbourg spreekt over de laatste technologische ontwikkelingen in het vertaal- en tolkvak.
Rudy Tirry licht toe welke toekomst hij ziet voor samenwerking tussen vertaalbureaus en zelfstandig vertalers.
En hoe bouw je een bloeiende zelfstandige praktijk uit? Daarover komt Chris Durban spreken.

Verleden
Het academische deel van het programma op 25 september bestaat uit een blik op de geschiedenis van de BKVT door Jean-Bernard Quicheron (ex-voorzitter BKVT) en een reflectie over het engagement van de BKVT en de Belgen binnen de internationale federatie van vertalers FIT-IFT (International Federation of Translators) door Henry Liu (voorzitter FIT).

Toekomst
Daarna volgt een rondetafelgesprek over de vraag "Welke toekomst hebben professionele vertalers en tolken?". De deelnemers aan het gesprek zijn Natascha Dalügge-Momme (voorzitter FIT Europe), Rudy Tirry, Jean-Pierre Colson (Institut Libre Marie Haps, Université Catholique de Louvain), Frank Peeters (Universiteit Antwerpen), Gurli Hauschildt (directeur bij het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie) en Rita Roggen (huidig voorzitter BKVT).

Voor de 60ste verjaardag is een aparte website ontwikkeld: www.60y.be.

Wie n.a.v. deze verjaardag online en/of op de dag van de viering zichtbaar wil zijn met logo, banner, brochures of stand, kan contact opnemen met het secretariaat van de BKVT (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. +32 2 513 09 15).


Meer info: www.60y.be

Meer info: www.vertalers.be

Meer info: www.tolken.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.