Basisopleiding sociaal tolken, zomer 2015 BrusselHet Kruispunt Migratie-Integratie, sinds begin dit jaar een onderdeel van het Agentschap Integratie en Inburgering (Vlaamse overheid), organiseert van 7 juli tot 4 augustus 2015 in Brussel een basisopleiding sociaal tolken.


De basisopleiding sociaal tolken biedt deelnemers de kans om de basisvaardigheden en -competenties te ontwikkelen die een sociaal tolk nodig heeft. De opleiding duurt 130 uur en is ingedeeld in 2 modules. De opleiding in Brussel in juli omvat de eerste module van 49 uren en vindt telkens op dinsdag en donderdag plaats. Wie vervolgens ook de tweede module (81 uren) van deze basisopleiding wil volgen, moet slagen voor een test over de eerste module. Die wordt in de laatste les afgenomen.

In deze opleidingsmodule komen tolktechnieken, spreekvaardigheid, terminologie, en deontologie aan bod. De docenten zijn Nora Hassaounia, Bart Defrancq, Ula Idzikowska, Barbara De Groot en Ken De Wachter.

De opleiding is "taalvrij" en alle lessen worden in het Nederlands gegeven. De basisopleiding is dus geen taalopleiding.

Sociaal  tolken  is  het  getrouw,  volledig  en  neutraal  omzetten  van  mondelinge  boodschappen van een bron- naar een doeltaal in een context van openbare en sociale dienstverlening. Zo luidt de definitie van het beroep in het beroepscompetentieprofiel dat de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in 2008 heeft opgesteld.

Wie het beroep van sociaal tolk wil uitoefenen, moet zijn competentie bewijzen.
Dat begint met een attest, diploma of test bij een Huis van het Nederlands om een B2-niveau in het Nederlands aan te tonen (B2 van het Europees Referentiekader). Wie een B2-niveau heeft aangetoond, moet vervolgens een infodag bijwonen. En daarna volgt een opleiding in twee modules. Die duurt ongeveer vier maanden. Aan het einde van de opleiding wacht de certificeringsproef. Wie veel ervaring kan aantonen, mag de certificeringsproef ook zonder opleiding afleggen. Wie slaagt voor de certificeringsproef (telkens voor één talencombinatie), kan opgenomen worden in het Vlaams Register sociaal tolken en als sociaal tolk aan de slag.


Inschrijven kan tot 10 juni 2015.


Meer info: http://www.kruispuntmi.be/vorming/basisopleiding-sociaal-tolken-module-1-brussel-3

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.