CITIA gelanceerdBent u mee met de 21ste eeuw? Dan hebt u niet alleen conversatie met uw medemens, maar ook al eens met een machine. Of met een database. Of met een toestel dat zich in uw context of in uw sociale omgeving waant en graag met u wil converseren - het internet of things (IoT) komt eraan.
Of anders hebt u nog wel conversatie met uw medemens, maar dan door middel van een machine. Voor al dat converseren is er technologie nodig: interactietechnologie. Nieuwe interactietechnologieën wel te verstaan - muis en toetsenbord zijn passé - en nieuwe dialoogtechnologieën. In een woord, nieuwe conversationele interactietechnologieën, in het Engels conversational interaction technologies ofte CIT. Iemand een betere term in het Nederlands?
In ieder geval, zonder CIT is er tegenwoordig geen goed gesprek meer mogelijk ;-)


En inderdaad, de ene conversatie loopt al wat vlotter dan de andere. Dat komt omdat de machines, de databases, de converserende toestellen en de interactietechnologieën nog niet 100% top zijn. Om maar één probleem te noemen: de kennis die ze nodig hebben om op een min of meer natuurlijke manier met u te kunnen converseren, is vaak slechts in zeer ongestructureerde vorm beschikbaar, op de sociale media bijvoorbeeld.

De machine moet dus (nog) beter begrijpen waar het gesprek over gaat. Mensen die erover nagedacht hebben, zeggen dat de machine zich proactief, multimodaal, sociaal en autonoom moet leren gedragen. Anders gezegd, de conversatie moet natuurlijker worden, de machine moet zich leren aanpassen aan de omgeving en zich bewust worden van de context waarin de conversatie zich afspeelt. En als het even kan, moet de machine zich ook sociaal en affectief leren gedragen. Kortom, het gaat vooruit, maar alles kan nog veel beter.

CITIA
Er is dus nog veel werk aan de winkel. Om de werkkrachten te bundelen wordt op dinsdag 24 februari 2015 in Brussel plechtig de Conversational Interaction Technology Innovation Alliance (CITIA) boven de doopvont gehouden. CITIA wil een hefboom zijn voor onderzoek en innovatie op het gebied van de natuurlijke conversatie en interactie met de database, de machine, het converserende toestel en alle dingen in het IoT.

Overigens wordt op 24 en 25 februari 2015 in Brussel niet alleen CITIA gelanceerd.
De "CITIA Roadmap Conference" wil alle stakeholders in het ecosysteem van de conversationele interactietechnologie - iemand een betere term in het Nederlands? - samenbrengen om te praten over onderzoek en innovatie en over de sector, en om ideeën uit te wisselen over huidige en toekomstige verdienmodellen.
Het programma van de conferentie is te raadplegen op de website van LT-Innovate, het Europese platform voor organisaties en bedrijven die met innovatieve taaltechnologieën werken.


Meer info: www.lt-innovate.eu/citia

Meer info: http://citia.lt-innovate.eu/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.