Tekststructuur, een boek over de kern van schrijven

Effectiever en efficiënter schrijven met Bij de Nederlandse uitgeverij Coutinho is het boek "Tekststructuur" van Freerk Teunissen en Aleid van de Vooren-Fokma verschenen. Dit boek gaat over de kern van het schrijfproces: informatie ordenen en tekst structureren.


In het boek "Tekststructuur" (115 blz.) met ondertitel "Effectiever en efficiënter schrijven" belichten de auteurs het schrijfproces voor een goed geordende en gestructureerde tekst. Ze onderscheiden acht stappen in dat schrijfproces. De eerste vijf stappen hebben met de goede voorbereiding te maken, pas de zesde stap is het eigenlijke schrijven, in de zevende stap zoek je feedback en de achtste stap is de afwerking.

Dat klinkt erg rigide, maar hoeft het niet te zijn. "Het is een kenmerk van schrijven dat alles eigenlijk ook best wel anders kan. Bij koken kan dat niet. Het uitje moet je eerst snijden voor je het in de pan doet. Bij schrijven kun je overal beginnen. Je kunt beginnen met feedback vragen aan je lezer. Vraag je lezer wat hij eigenlijk verwacht van je tekst. Je kunt ook beginnen bij de laatste zin of bij een passage ergens in het midden. Of je begint met het maken van een eerste opzet. Of je begint met informatie verzamelen en eens wat lezen over je onderwerp. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Een van de vele manieren is om eerst wat meer duidelijk te krijgen wat je idee of wat de opdracht voor het schrijven van een tekst eigenlijk inhoudt."

Informatie ordenen en tekst structureren, dat is toch de kern van het schrijfproces volgens Freerk Teunissen en Aleid van de Vooren-Fokma.

Het eerste deel van dit boek gaat over structuur van teksten en wat het effect daarvan is op de lezer.
Het tweede deel richt zich op de manier waarop een schrijver grip krijgt op zijn materiaal.

"Tekststructuur" is bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs die moeite hebben met ordenen en structureren, terwijl ze vaak verslagen moeten maken. Daarnaast richt het boek zich tot de (taal)professional die taalgebruikers met meer gemak willen laten schrijven, in trainingen en workshops voor organisaties of bedrijven bijvoorbeeld.

Freerk Teunissen is schrijftrainer en eigenaar van de School voor Schrijftraining (Hilversum). Hij ontwikkelt schrijftrainingsmethodieken, zoals de Schrijfcarrousel. Aleid van de Vooren-Fokma werkt als docent communicatieve vaardigheden aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam. Eerder gaf ze onder andere schrijftrainingen bij het Genootschap Onze Taal.

Docenten die Tekststructuur verplicht voorschrijven aan hun cursisten, kunnen bij uitgeverij Coutinho een docentenhandleiding met zes uitgewerkte bijeenkomsten, compleet met PowerPointpresentaties en hand-outs, aanvragen.


ISBN: 9789046903933


Meer info: http://www.coutinho.nl/tekststructuur/

Meer info: http://www.schoolvoorschrijftraining.nl/tekststructuur

Meer info: www.schrijfcarrousel.nl

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.