"Deze ondernemer is het beu. Beu om door de staatskas als melkkoe behandeld te worden. Die koe staat al een tijd droog, en uit een dode koe valt niets meer te persen. Ook de uitbreiding van het gewaarborgd loon niet."
Dat schreef Wim Van Rompuy op 16 oktober 2014 in een opiniestuk in de zakenkrant De Tijd. Nog dezelfde dag schortte de regering de uitbreiding van het gewaarborgd loon een jaar op. Wim Van Rompuy leidt Schrijf.be, een copywritingbedrijf met elf vaste werknemers.
Een Belgische werkgever die met een zieke bediende geconfronteerd wordt, moet vandaag het loon van de eerste maand ziekte waarborgen. Daarna springt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (Riziv) bij. In het federale regeerakkoord staat dat de werkgever vanaf 1 januari 2015 niet een maar twee maandlonen moet waarborgen. Voor het Riziv is dat een besparing van ongeveer 350 miljoen euro. En door de verdubbeling van het te waarborgen loon, zo was naar verluidt de redenering, gaan de werkgevers meer werk maken van preventie.
Dat vindt Wim Van Rompuy niet kunnen: "De stupide maatregel van het dubbele gewaarborgde loon die deze regering naar voren schuift, is bij de beesten af. Wiens schuld is het dat iemand ziek wordt? Niemands schuld, en iedereens schuld. Want de geneeskunde is er écht wel achter dat het gros van de aandoeningen multifactorieel bepaald wordt. Een samenspel van genen, persoonlijke levensstijl en werkomstandigheden. De werkgever kan alleen voor die laatste ‘geresponsabiliseerd’ worden. Niet voor iemand die zich het ziekenhuis in drinkt. Een erfelijke of slepende ziekte meedraagt. Of zich het ziekenhuis in skiet."
De inkt van Wim Van Rompuy's opiniestuk was nog niet droog of de regering schortte de maatregel een jaar op. Hij wordt pas op 1 januari 2016 van kracht.
Wim Van Rompuy kan het goed schrijven ;-)
En u? Zet u uw taalexpertise ook al eens in om iets anders dan taalwerk gedaan te krijgen? Laat het ons weten (
Meer info: http://www.tijd.be/opinie/algemeen/Deze_melkkoe_is_het_beu.9556367-7765.art
(foto Marijn van Braak)