EU-tolken delen expertise in filmpjes over tolkwerk

DG SCIC gaat hele bibliotheek didactische filmpjes over tolkwerk makenDG Tolken, de tolkenafdeling van de Europese Commissie, werkt aan een virtuele bibliotheek met didactische filmpjes over tolkwerk. Er zijn intussen een veertigtal filmpjes gratis te bekijken.

SCIC?
Het directoraat-generaal Tolken van de Europese Commissie heet kortweg DG Tolken, maar wordt meestal nog DG SCIC genoemd naar de oude Franse benaming Service Commun Interprétation-Conférences. Het is de grootste tolkendienst ter wereld. DG Tolken of DG SCIC levert jaarlijks tolken aan meer dan 10.000 vergaderingen van de Europese Commissie, de Raad van Europa en andere instellingen van de Europese Unie. Er wordt in de 24 officiële EU-talen getolkt.

SCICtrain?
Met SCICtrain willen de tolken van ’de SCIC’ hun kennis en praktijkervaring delen met studenten en actieve tolken die nog beter willen worden. SCICtrain is opgevat als een e-learningproject dat bestaat uit tientallen trainingvideo's met ervaren tolken in de hoofdrol. In de filmpjes komen theoretische maar vooral praktische aspecten van het tolkwerk aan bod: goede tolkpraktijken, tolktechnieken en hulpmiddelen.

SCICtrain is gratis toegankelijk op de website van DG Tolken. Er zitten momenteel een veertigtal filmpjes in de virtuele bibliotheek. Dat is volgens Marco Benedetti, hoofd van DG Tolken, nog maar een begin.

De filmpjes zijn allemaal gemaakt door freelance conferentietolk Lourdes de Rioja in opdracht van DG Tolken. DG Tolken heeft een lange traditie van kwaliteitsbevorderende samenwerkingen met onderwijsinstellingen die tolken opleiden. Met het oog op goede meertalige communicatie op alle niveaus heeft DG Tolken (en bij uitbreiding de Europese Commissie en de Europese Unie) groot belang bij een goede toestroom van competente tolken.


Meer info: http://ec.europa.eu/dgs/scic/documents-terminology-and-bibliography/video-and-sound/video_sublibrary_scictrain.htm

Meer info: https://www.facebook.com/Interpreting.for.Europe.SCIC

Meer info: http://ec.europa.eu/dgs/scic/

 

(Miet Ooms)

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.