Luik verwacht 1500 leraren Frans op wereldcongres

Luik organiseert internationaal congres van de Fédération internationale des professeurs de français (FIPF)Luik viste eind vorig jaar naast de Expo 2017. Maar in 2016 vindt het 14de wereldcongres van de Fédération internationale des professeurs de français (FIPF) wel degelijk plaats in Luik, de meest noordelijke stad van de francofonie. De organisatoren verwachten 1500 leraren Frans uit heel de wereld. Het congres duurt van 14 tot 21 juli en het motto luidt: "Français, langue ardente".

De organisatie van het congres is in handen van de Association belge des professeurs de français de la Fédération Wallonie-Bruxelles (ABPF). Zij zal daarvoor samenwerken met de stad Luik, de provincie Luik en de Universiteit van Luik, die zich al als partners hebben geëngageerd.

Vorig jaar vond de dertiende editie van het vierjaarlijkse wereldcongres van de FIPF in het Zuid-Afrikaanse Durban plaats. Daarvoor waren er congressen in Tokio, Parijs, Québec en Atlanta.

Over de keuze voor Luik, de meest noordelijke stad van de francofonie, zegt de FIPF: "Quel lieu plus indiqué que la Cité Ardente en effet ? N’est-ce pas une des villes les plus latines d’Europe par le caractère de ses habitants et une des plus françaises par le cœur ?"

Thema van het congres in Luik: Français, langue ardente.

In het magazine Le Français dans le Monde van dit voorjaar zegt Jean-Marie Klinkenberger, voorzitter van het organisatiecomité van Luik 2016, over de positie van het Frans: "La menace qui pèse sur le français, c"est qu"il devienne une langue inadéquate pour dire le présent et l"avenir. Et inadéquate, elle le sera certainement si on la replie sur une identité mortifère : celle d"une langue de luxe, sans doute excellemment outillée pour dire la haute couture et la gastronomie, la sauce béarnaise et les bas de soie, mais impuissante à signifier la modernité, et peu faite pour les technologies."

De FIPF overkoepelt wereldwijd 186 verenigingen van leraren Frans. Zij tellen in 140 landen samen 80.000 leden. De twee Belgische verenigingen van leraren Frans zijn de ABPF en de BVLF: de Association belge des professeurs de français (in Wallonië en Brussel) en de Belgische Vereniging van Leraren Frans (in Vlaanderen en Brussel). Raymond Gevaert, voorzitter van de BVLF, is vicevoorzitter van de FIPF.


Meer info: www.fipf-liege-2016.be

Meer info: http://liege2016.fipf.org

Meer info: http://durban2012.fipf.org

Meer info: www.fipf.org

(dd)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.