NT2-aanbod moet van de schoolbanken naar de werkplek
De opleidingen Nederlands voor anderstalige werkzoekenden moeten intensiever en flexibeler worden. Nu duren de NT2-trajecten veel te lang en blijven de cursisten aan de schoolbanken gekluisterd. Er moet dus intensiever, meer op de werkplek en minder op de schoolbanken geleerd worden.
Dat is een van de aanbevelingen in een "Advies over taalbeleid op de arbeidsmarkt" (38 blz.) dat de SERV (de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) heeft overgemaakt aan de Vlaamse ministers van werk, onderwijs en inburgering.
"Als bedrijven en organisaties voldoende ondersteuning krijgen, kunnen anderstaligen perfect aan de slag vooraleer ze het Nederlands volledig onder de knie hebben. De werkvloer geeft hen de kans de taal verder te oefenen en zich te vervolmaken." Dat zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie UNIZO en voorzitter van de commissie Diversiteit van de SERV.
Een op de zes werkzoekenden in Vlaanderen kent geen of zeer weinig Nederlands. De SERV pleit ervoor om de taalopleiding en het zoeken naar werk voor deze anderstaligen meer te laten samenlopen. Met de nodige begeleiding kan Nederlands leren meteen ook op het werk geoefend worden. Om dat te realiseren moet de VDAB snel het taalniveau van de werkzoekende detecteren en moet vervolgens de taalopleiding intensiever en flexibeler worden.