Kan het Nederlands overleven in het digitale tijdperk? En hoe dan?"Het Nederlands zal zeker niet als geheel verdwijnen, zelfs niet door de uitstekende kwaliteit van de Engelse taaltechnologie. Maar met de toenemende uitbreiding van de digitale informatiemaatschappij zou het wel eens kunnen verdwijnen in bepaalde domeinen zoals discussies en beslissingen over beleidskwesties, cultuur, het onderwijs, administratieve procedures, de wetgeving en het winkelen." Dat zegt Jan Odijk van het Utrecht Institute of Linguistics in een nieuw Europees witboek over de toekomst van het Nederlands in het digitale tijdperk.

Jan Odijk: "We kunnen voorkomen dat het Nederlands verdwijnt door ervoor te zorgen dat het Nederlands overleeft in de digitale wereld. Dat vereist duurzame ondersteuning voor onderzoek naar en ontwikkeling van taaltechnologie voor het Nederlands. Door verbeteringen van het automatische vertalen zal taaltechnologie helpen taalbarrières te slechten, maar dat zal alleen kunnen gebeuren voor talen die het voor elkaar gekregen hebben te overleven in de digitale wereld."

"Als er adequate taaltechnologie beschikbaar is voor een taal, dan zal deze taal kunnen overleven in de digitale wereld, zelfs als er maar een heel klein aantal moedertaalsprekers is. Indien dit niet het geval is, zal de taal onder grote druk komen te staan," aldus Jan Odijk.

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.