Forensisch spraakonderzoeker zoekt taptolken voor onderzoek over sprekerherkenningIs het verantwoord dat de politie mij als tolk vraagt om sprekerherkenning te doen als bewijs in een strafzaak?

Taptolken krijgen regelmatig de vraag van de politie om stemherkenning te doen voor het verkrijgen van bewijs tegen een verdachte. Over dit onderwerp bestaat onder taptolken veel discussie. Tolken zijn immers niet opgeleid als stemherkenners. Aan de andere kant horen tolken natuurlijk heel veel telefoongesprekken en zijn ze misschien juist vaak wel goed in het herkennen van de sprekers. Alleen: hoe zeker weet u als taptolk dat u dat goed doet? Is dit een verantwoordelijkheid die u aankunt en die u wilt dragen? Het wordt immers als bewijs gebruikt tegen een persoon.

Maartje Schreuder is forensisch spraakonderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Ze doet momenteel een wetenschappelijk onderzoek naar spraakherkenning door taptolken. Voor haar onderzoek is ze nog op zoek naar deelnemers. Hebt u ervaring als taptolk en wilt u graag voor uzelf de vraag beantwoorden of het verantwoord is dat u sprekerherkenning doet?

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.