Artesis en VRT werken mee aan Europees handboek voor kwaliteitsvolle audiodescriptie

Artesis en VRT werken mee aan Europees handboek voor kwaliteitsvolle audiodescriptieBelgië telt ongeveer 100.000 blinde inwoners en een veelvoud slechtzienden. Hun aantal zal in de toekomst nog toenemen; de mensen leven langer, wat meer ouderdomsgerelateerde aandoeningen (zoals slechtziendheid) met zich brengt. Dat betekent ook dat de vraag zal toenemen naar verschillende vormen van assistentie om toegang te krijgen tot audiovisuele media. Het is dan ook de verwachting dat steeds meer media aan blinden en slechtzienden audiodescriptie (AD of audiobeschrijving) zullen aanbieden.

Omdat de situatie en de te verwachten trendmatige ontwikkelingen in België niet fundamenteel anders zijn dan in andere EU-landen, lijkt het wenselijk dat het opstellen van betrouwbare richtlijnen en kwaliteitsnormen voor goede audiodescriptie op Europees niveau gebeurt. En dat is precies waaraan het departement Vertalers en tolken van de Artesis Hogeschool Antwerpen, de VRT en enkele Europese partners momenteel samenwerken. Ze doen dat in het kader van ADLAB, een driejarig onderzoeksproject (2011-2014) dat gefinancierd wordt door de Europese Unie in het kader van het Lifelong Learning Programme (LLP). ADLAB staat voor Audio Description: Lifelong Access for the Blind (ADLAB).

Registreer om meer te lezen …

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.