Meertaligheid is here to stay en switchen van taal is nothing to worry aboutDe Nederlandse psycholinguïst Gerrit Jan Kootstra promoveerde donderdag aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) met een onderzoek over code-switching - het gebruik van meerdere talen in dezelfde taaluiting - en meer precies over de sociale en taalkundige factoren die code-switching beïnvloeden. Hoera est!

In een taalomgeving die steeds meertaliger wordt, is het volgens Gerrit Jan Kootstra onvermijdelijk dat mensen die meertaligheid in hun taaluitingen gaan overnemen. "Het heeft geen enkele zin om je daartegen te verzetten," aldus Kootstra. Mensen hebben de onweerstaanbare neiging om hun taalgebruik aan te passen aan het taalgebruik van de gesprekspartner (interactief aligneren). Kootstra laat met zijn onderzoek zien hoe mensen interactief aligneren, ook als de gesprekspartner code-switcht.

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.