Er komt vanaf september 2023 in Vlaanderen een nieuwe studierichting Moderne talen in de derde graad van het ASO (Algemeen Secundair Onderwijs, intussen omgedoopt tot doorstroomfinaliteit). Deze studierichting zal een uitgesproken taalprofiel hebben en geen combinatie zijn met Latijn, wetenschappen of economie. Scholen zullen een (niet vastgelegde) vierde moderne vreemde taal kunnen aanbieden en de studierichting zal onder meer ook inleiden in de taaltechnologie. Deze opleiding moet een ideale voorbereiding worden op opleidingen hoger onderwijs die taal centraal stellen.
Ook in september 2023 komt er in dezelfde doorstroomfinaliteit nog de richting Taal en communicatiewetenschappen, die voorbereidt op opleidingen hoger onderwijs die cultuur en communicatie centraal stellen. Ook deze studierichting zal een introductie tot taaltechnologie bevatten.
Zo zullen er drie types talenrichtingen aangeboden worden met doorstroomfinaliteit, want ook de tweepolige richtingen economie-moderne talen, Latijn-moderne talen en moderne talen-wetenschappen zullen blijven bestaan.
Nieuw vanaf september 2023: Taal & Communicatie
Er beweegt ook van alles in het TSO (Technisch Secundair Onderwijs, intussen omgedoopt tot dubbele finaliteit, wat betekent dat de afgestudeerden zowel kunnen doorstromen naar hoger onderwijs als naar de arbeidsmarkt). Daar start in september 2023 in de derde graad de nieuwe studierichting Taal & Communicatie.
Deze studierichting (met dubbele finaliteit dus) is geschikt voor jongeren die veel affiniteit voelen met taal en communicatie.
Veel taalmensen denken dat men academisch geschoold moet zijn om echte affiniteit met taal te kunnen voelen. Van een misvatting gesproken. In deze studierichting leren taalgeïnteresseerde jongeren de planning en uitvoering van communicatieprojecten ondersteunen. Ze leren projecten voorbereiden en deskundig omgaan met actuele media. En ze leren talen natuurlijk: Nederlands, Engels, Frans en Duits. Deze studierichting is geschikt voor jongeren die van sociaal contact houden én ICT-minded zijn.
Uitdagend, boeiend en relevant
Goede communicatie was nooit belangrijker dan vandaag. In deze studierichting leren de polyvalente communicatieassistenten van morgen efficiënt en effectief communiceren in het Duits, Engels, Frans en Nederlands. Ze leren projecten, evenementen en campagnes ondersteunen, rekening houdend met het communicatiebeleid van een organisatie.
Pedagogisch adviseur Tine Florival vertelt hoe de pedagogische begeleidingsdienst van het GO! iedereen klaarstoomt voor de nieuwe studierichting: "We werken samen met leraren en experten projecten uit voor de realisatie van de doelen van deze studierichting. Door hier zo intensief mee bezig te zijn merk je hoe uitdagend, boeiend en relevant deze studierichting is. De leerlingen leren juist communiceren, ze leren hoe communicatie werkt, ze leren events en campagnes mee opzetten en dit in realistische contexten. Je krijgt echt zin om terug naar school te gaan en in deze richting te zitten."
Studierichting draagt bij aan sterke taalsector
Deze studierichting sluit aan op de Beroepskwalificatie Polyvalent taal- en communicatieassistent (niveau 4). De Vlaamse Beroepskwalificatiestructuur (VKS) zorgt ervoor dat onderwijs goed aansluit op de arbeidsmarkt en dat de opleidingen goed aansluiten bij de competenties die arbeidsmarkt en maatschappij vragen. Het beroepskwalificatiedossier voor de polyvalente taal- en communicatieassistent werd ingediend door De Taalsector (hoofdindiener), VDAB en Cevora. De Taalsector fungeert intussen als klankbord voor de pedagogisch adviseurs en leraren die de concrete leerplannen en lesinhouden uitwerken.
Kathleen Leemans, pedagogisch begeleider Nederlands bij het GO!, beklemtoont nogmaals de relevantie van deze studierichting voor de samenleving én voor de taalsector: "Deze studierichting is broodnodig, omdat onze meertalige maatschappij boeiende uitdagingen opwerpt: taal is overal en we merken dagelijks misverstanden op in de communicatie. Wordt de boodschap wel begrepen door de doelgroep? De gelaagdheid, de mogelijke ruis, de diversiteit aan codes en de complexiteit van taaluitingen nemen toe, waardoor we meer dan ooit beslagen communicatieassistenten nodig hebben."
"Deze studierichting draagt in sterke mate bij aan de kwaliteit van onze taalsector in de toekomst. Omzichtig omspringen met communicatie, erbij stilstaan en communicatie plannen, levert de kwaliteit op die we nodig hebben om van de maatschappij van morgen een succes te maken," voegt Kathleen Leemans toe.
Doe mee
Zo broodnodig als deze studierichting Taal & Communicatie is, zo evident lijkt het dat de taalsector er mee reclame voor maakt, toch? Geef jij ook mee verspreiding?
Lees meer over de Beroepskwalificatie Polyvalent taal- en communicatieassistent