Op donderdag 19 oktober 2017 heeft in Diepenbeek (Universiteit Hasselt) het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek plaats.
Het congres bestaat traditiegetrouw uit ateliers en een uitgeversexpo. Dit jaar is er voor het eerst ook een plenaire opening. Daarvoor komt prof. Tessa Kieboom met een inspirerende lezing over hoogbegaafdheid bij jongeren. Tessa Kieboom is directeur van Exentra, het Antwerpse expertisecentrum rond hoogbegaafdheid.
Ateliers
Het Congres Vreemdetalendidactiek biedt zoals de voorbije jaren een gevarieerd aanbod aan ateliers en (interactieve) presentaties. De gemene deler is dat alle onderwerpen steeds vanuit de praktijkervaring en grondig worden behandeld; elk atelier of presentatie duurt anderhalf uur.
Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen: een actiegerichte aanpak van de literaire tekst, Franse boeken en verfilmingen vergelijken, grammatica specifiek voor spreekvaardigheid (niveau A1), werken met apps in de Franse les, creatief schrijven en spreken aanmoedigen, woordenschat en grammatica leren in (fysieke en intellectuele) actie, hoe leerlingen zelf verantwoordelijkheid laten nemen voor hun leerstrategieën, muzische inspiratie voor taalstimulering in de meertalige klas, taalleren met babygebarentaal, mobiele apps in de taalklas, tools om samen taal te leren, inspirerende evaluatieroosters, tablets inzetten in de taalles, drama-activiteiten in de les, interactief zingen en een groepsreflectie over het onderwijs Frans in de 21ste eeuw.
Het gedetailleerde congresprogramma is online te raadplegen. Het congres heeft plaats op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek.
De meeste ateliers richten zich tot docenten Frans, maar de thema's zijn ook relevant voor docenten Engels, Duits, NT2 en andere vreemde talen en sommige ook voor directieleden, pedagogisch adviseurs en vakbegeleiders.
Café
Naast de plenaire opening zijn er dit jaar nog twee nieuwigheden: het “Café des profs” en de “Zangsessie met Karo”.
Het eerste initiatief wil de kans bieden voor een gesprek met collega’s over actuele thema’s: Frans in het beroepsonderwijs, de leerkracht van de 21ste eeuw, inclusie en M-decreet.
"Notre café est une activité qui stimule l’échange d’idées, de connaissances et d’expériences. Dans une ambiance de partenariat et de dialogue authentique, nous vous invitons à nous joindre autour de nos tables et à contribuer à l’échange d’idées inspiratrices. En tant que PROFFF, nous espérons ainsi approfondir les relations et établir des réseaux d’échange."
De tweede nieuwigheid nodigt uit om naar hartenlust het Franse chanson te (her)ontdekken via reële participatie. Karo is Karolien Voets, een leerkracht Frans die haar twee grote passies, Frans en muziek, in elkaar laat overvloeien in het programma “Chanter Karo-oké”, waarmee ze leerlingen van alle leeftijden op een ludieke, interactieve en toegankelijke manier kennis laat maken met de wereld van het Franse chanson.
Expo
Op de uitgeversexpo tonen de belangrijkste educatieve uitgevers hun recente uitgaven. Andere exposanten zijn de Franse Ambassade, de Délégation Générale du Québec, de Belgische Vereniging voor Leerkrachten Frans (BVLF) en Interforum editis.
De Taalsector heeft ook dit jaar een stand op deze expo. De stand is opgevat als een netwerkplekje voor wie wil praten over de taalmarkt, taalberoepen en alle mogelijke taaloplossingen. Wilt u zichtbaar zijn op de stand van De Taalsector? Dat kan. Stuur een berichtje met uw ideeën naar
Gastspreker Tessa Kieboom is directeur van het expertisecentrum rondom hoogbegaafdheid Exentra vzw. Samen met Kathleen Venderickx coördineert ze de leerstoel Hoogbegaafdheid aan de Universiteit Hasselt. Ze is auteur van het boek Hoogbegaafd (2015) en won in 2016 in Nederland de Mensafonds-award.
Meer info: http://www.uhasselt.be/Congres-Vreemde-talendidactiek