Op vrijdag 25 september 2015 vindt in Gent de tweejaarlijkse conferentie rond de Europese Dag van de Talen (EDT) plaats. Het thema is dit jaar "Talen voor Sociale Inclusie". Op deze conferentie worden ook de Vlaamse ELIT-prijzen voor innovatief talenonderwijs uitgereikt.
Deze EDT-conferentie bekijkt vanuit verschillende invalshoeken hoe talen een rol spelen bij sociale inclusie. Het programma heeft aandacht voor de toenemende taaldiversiteit en interculturaliteit bij de lerenden, de lerende met een functiebeperking of nog de lerende met socio-economische achterstand.
De conferentie richt zich tot iedereen die beroepshalve met talenonderwijs bezig is: taaldocenten en schooldirecties, beleidsmakers, experten, organisaties en verder iedereen met belangstelling voor talenonderwijs.
Workshops
De conferentie heeft een tiental workshops op het programma.
Valeria Catalano (PXL Hogeschool) komt spreken over hoe omgaan met interculturaliteit in de klaspraktijk. Anna Sole-Mena (Marnixplan) komt het Marnixplan voor een meertalig Brussel voorstellen. Ann De Vos (VVKSO) heeft een workshop over taal als de sleutel tot de maatschappij. Eric Noyen en Marie-Leet Bens (Immaculata Instituut Oost-Malle) hebben een workshop over de meerwaarde van CLIL voor (TSO-BSO) leerlingen. Ook Annick Thienpont en Delphine Dewulf (Sint-Franciscusinstituut Melle) komen speken over de meerwaarde van CLIL. Els Gadeyne (KU Leuven) komt spreken over dyslexie en vreemdetalenonderwijs. Freddy Mathyssen (KULeuven) komt ASSistent voorstellen, een begeleidingsproject voor normaal begaafde jongeren met een autismespectrumstoornis. Paul Talbot (European Prison Education Association) heeft een workshop "Language Learning behind Bars: Where Survival meets Fulfilment". Barbara Engelen en Jan Thijs (Technisch Instituut Sint-Lodewijk, Genk) komen spreken over Engels leren via eTwinning in BSO/TSO. Ook Koen Jaspaert (KU Leuven) en Katrien Jansegers (vzw Kind en taal) hebben een workshop.
Superdivers
Plenaire sprekers zijn Piet Van Avermaet van de Universiteit Gent en Kristina Cunningham van het Directoraat-generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie.
Prof. dr. Piet Van Avermaet, directeur van het Gentse Steunpunt Diversiteit & Leren, gaat dieper in op de vraag welke rol taal speelt in de processen van sociale inclusie en cohesie in een (super)diverse samenleving. Hoe verloopt het leren van talen in een diverse samenleving? Wat doen we met de meertalige realiteit? Hoe bouwen mensen sociale netwerken op en wat is de rol van taal? Zijn talen een verbindende of uitsluitende factor? Welke rol speelt taal op vlak van gelijkheid en gelijkwaardigheid?
ELIT-prijzen
Tijdens de conferentie worden ook de jaarlijkse Vlaamse ELIT-prijzen uitgereikt. ELIT staat voor Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs. Dit jaar gaan de prijzen naar taal- of taalgerelateerde projecten die aan sociale inclusie bijdragen. Met de ELIT-prijzen wil de Europese Commissie het vreemdetalenonderwijs bevorderen. De Commissie onderhoudt ook een ELIT-website, die toegang geeft tot alle ELIT-winnaars in heel Europa, met links naar teksten over talenbeleid en nog heel wat nuttige informatie. Begin dit jaar publiceerde de Commissie een bundel met 85 geselecteerde ELIT-winnaars, waaronder diverse Belgische innovatieve projecten: "The European Language Label Initiative - A success story".
In Vlaanderen wordt het label uitgereikt door EPOS vzw. EPOS is het agentschap dat het Europese onderwijs- en opleidingsprogramma Erasmus+ in Vlaanderen uitvoert.
De drie laureaten van ELIT 2015 ontvangen naast het officiële certificaat een trofee en een geldprijs ter waarde van 1000, 600 of 300 euro. Bovendien mogen zij op al hun communicatie met het ELIT-logo uitpakken.
EDT-platform
De EDT-conferentie is een initiatief van het zogenaamde EDT-platform. Dat is een samenwerkingsverband tussen verschillende partners voor de invulling van de Europese Dag van de Talen in Vlaanderen. Het partnerschap bestaat onder anderen uit de Belgische Vereniging van Leraren Frans van de Vlaamse Gemeenschap (BVLF vzw), Belgischer Germanisten‐ und Deutschlehrerverband (BGDV), Goethe-Institut (Brussel), Oostenrijkcentrum Octant (Antwerpen), British Council (Brussel), Service culturel de l"Ambassade de France (Brussel), vzw Roeland (Gent), vzw EPOS en het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming.
De partners van het EDT‐platform verbinden zich ertoe om in overleg de Europese Dag van de Talen (26 september) concreet gestalte te geven in Vlaanderen. De ambitie is dat de dag tot een vast item op de onderwijskalender uitgroeit.
Meer info: http://www.epos-vlaanderen.be/?CategoryID=582
Meer info: http://ec.europa.eu/education/language/label/label_public/index.cfm?lang=NL
Meer info: http://www.ond.vlaanderen.be/edt/