In 1998 lanceerde de Europese Commissie ELIT, het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs of kort het Europees Talenlabel. ELIT is sindsdien een jaarlijkse wedstrijd die innovatieve initiatieven op het vlak van het leren van talen bekroont. De Commissie publiceert nu een bundel met 85 geselecteerde ELIT-winnaars, waaronder diverse Belgische innovatieve projecten. "The European Language Label Initiative - A success story".
Het Europees Talenlabel en de jaarlijkse ELIT-wedstrijd passen in de Europese doelstelling om meertaligheid te stimuleren en om de ambitie te bereiken dat elke burger "zijn moedertaal + 2 vreemde talen" zou beheersen. In Vlaanderen organiseert EPOS vzw, het agentschap dat het Europese onderwijs- en opleidingsprogramma Erasmus+ in Vlaanderen uitvoert, tweejaarlijks de uitreiking van het Talenlabel.
De Europese Commissie publiceert nu een inspirerende bundel met een selectie van 85 opvallende ELIT-winnaars uit heel Europa. Voor Vlaanderen werden volgende ELIT-winnaars in de bundel (208 blz.) opgenomen: ‘Talen, mijn gedacht!’ (Regionaal Integratiecentrum Foyer, Brussel), ‘hopiTAAL, het taalbeleidsplan van de Brusselse IRIS-ziekenhuizen’ (IRIS-ziekenhuizen, Brussel), ‘Taalzomer, Onomatopee en Taalturbo’ (vzw Roeland, Gent) en ‘COBALT: Communiceren en Bruggen bouwen dankzij Taalverwerving via Technologieën’ (KU Leuven campus Kortrijk).
Ook vermeld in de nieuwe publicatie, die officieel "7-year European Language Label — Innovative Projects in the Lifelong Learning Programme" heet, zijn winnende projecten van Action Langues Verviers (grensoverschrijdende werkgroep voor taaldocenten), het Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft, de Städtische Grundschule Unterstadt (Eupen), de Clara Viebig Schule Manderfeld en de Autonome Hochschule in der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Eurocatering (UAntwerpen) dat in verschillende landen in de prijzen viel, Universiteit Mons (ook met COBALT), het Koninklijk Atheneum René Magritte in Lessen, het Koninklijk Atheneum van Chênée en het Koninklijk Atheneum van Chimay.
Renilde Reynders van EPOS vzw over de bundel: "Het is een mooie (digitale) publicatie geworden die beslist ideeën kan leveren voor diegenen die op zoek zijn naar interessante voorbeelden van goede praktijk in verband met prioritaire beleidsthema’s en het talenonderwijs. Als je geïnteresseerd bent in het leren van talen, neem dan zeker eens een kijkje in deze mooie brochure!"
Het Europees Talenlabel heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een uitstekend promotiemiddel voor succesvolle nieuwe projecten en activiteiten rond talenonderwijs zowel op lokaal, nationaal als op Europees vlak. Sinds 2006 focussen de ELIT-prijzen jaarlijks op een thema dat van Europa prioriteit krijgt. Vorig jaar was dat taal en sport. Dit jaar is het talen voor sociale inclusie.
De ELIT-website van de Europese Commissie geeft toegang tot de databank met alle ELIT-prijswinnaars uit Europa, links naar teksten over talenbeleid en nog heel wat nuttige informatie.
Lees ook: Talenonderwijs: innovatieprijs voor supereenvoudig concept
ISBN: 9789279378607
Meer info: http://ec.europa.eu/languages/library/publications/7-year-ell-llp-projects.pdf
Meer info: http://ec.europa.eu/education/language/label/label_public/index.cfm
Meer info: http://www.epos-vlaanderen.be/?CategoryID=352&ArticleID=2025
Meer info: http://ec.europa.eu/languages/index_en.htm