Gisteren werden in taalstad Gent voor de zevende keer de Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s uitgereikt. De LIA’s bekronen uitmuntende taalexpertise. Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. Daarnaast gingen ook twee studenten met een LIA aan de haal. Opvallend: vier van de zes winnaars kwamen uit het tolkvak.
Winnaars per categorie
In de categorie Beste taalproject ging IPTI, een project van Universiteit Gent met de award naar huis. IPTI (Interprofessional Training for Interpreters) brengt studenten tolken samen met studenten en stagiairs uit andere beroepsgroepen die tolkdiensten gebruiken (artsen, rechtsprofessionals enz.). Doel is studenten tolken de kans te geven om te tolken voor een andere beroepsgroep in een veilige gesimuleerde omgeving. IPTI behaalde niet minder dan 39% van alle uitgebrachte stemmen.
De LIA 2022 in de categorie Beste taaldienst ging naar de Global Talk Care app, een medische taalapp voor zorgprofessionals die snel zorg moeten kunnen verstrekken aan anderstalige patiënten in situaties waar de inzet van tolken niet gebruikelijk is. Deze communicatietool, beschikbaar in twaalf talen, is een ontwikkeling van tolkenorganisatie Global Talk in samenwerking met Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).
In de categorie Beste event ging een bijzondere studiedag voor beëdigd vertalers en tolken met de LIA naar huis. De studiedag, een initiatief van de Beroepsvereniging van Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) lokte driehonderd beëdigd vertalers naar Brussel om bij te leren over de digitalisering van justitie, verhoortechnieken en strafrechtelijke terminologie.
In de categorie Beste taalpublicatie werd de leestekengids “Tot in de puntjes” van de hand van Miet Ooms bekroond.
Ook bij de studenten liep het tolkwerk in de kijker. Ellen Willaert won De Taalsector Prijs van de Jury “relevantie voor de taalsector” met een inzending over “De overgang naar afstandstolken: een casestudie binnen het RIZIV”. Aaricia Herygers ten slotte pakte de hoofdprijs voor de studenten, De Grote Taalsector Juryprijs voor haar inzending “Hoe inclusief is Vlaamse automatische spraakherkenning?”
Meer dan een prijsuitreiking
De LIA’s werden in 2014 voor het eerst georganiseerd. Doel van de LIA’s is een breder publiek kennis te laten maken met uitmuntende taalexpertise uit alle hoeken van de brede taalsector. Ondertussen zijn de LIA’s uitgegroeid tot een krachtige collectieve campagne die een sector met een grote maatschappelijke en economische relevantie toont. Het publiek stemde dit jaar niet alleen voor de winnaars, maar toonde met speciale shout-outs (pdf) ook grote waardering en erkenning voor een brede schare taalprofessionals en taalorganisaties die hun taalexpertise positief inzetten.
Meer informatie op de social media (#lias2022) en de website van de LIA"s.