Wie taalfouten maakt op zijn website, wordt minder geloofwaardig bevonden en laat omzet liggen. Dat geeft onderzoek van taalwatcher Miet Ooms (Webred, Herk-de-Stad) aan.
Wie taalfouten maakt in zijn online datingprofiel, wordt minder aantrekkelijk bevonden. Dat blijkt uit onderzoek van Tess van der Zanden van Tilburg University.
Taalfouten zijn een afknapper. Maar ...
Maar ... hoeveel belang hechten mensen nu eigenlijk precies aan correcte en duidelijke taal op commerciële websites? Of nog anders: hoeveel omzet loop je mis als er taalfouten op je website staan?
Smet op het blazoen
Taalwatcher Miet Ooms is gevoelig voor wat ze taalruis noemt: spel- en andere taalfouten, onduidelijke zinsstructuren, onbegrijpelijke woorden en alles wat haar aandacht van de boodschap afleidt. Alles wat de vlotheid en een goed begrip verstoort. Op een site vol taalruis klikt ze sneller weg, ook als de boodschap misschien wel interessant is.
Eén taalfoutje vergeeft ze nog wel – zeker als de site niets met taalproducten of -diensten te maken heeft – maar het blijft een smet op het professionele blazoen van de online winkel of dienstverlener. En dan zal die toch net iets harder zijn best moeten doen om haar te overtuigen van zijn kwaliteiten.
Zo denkt Miet Ooms erover.
De economische waarde van goede taal
Omdat heel wat websites kampen met taalruis en de discussie daarover zo vaak de kop opsteekt, vroeg Miet Ooms zich af of andere taalprofessionals dezelfde gevoeligheid delen en hoe het zit bij niet-taalprofessionals. In 2016 zette ze daarover haar eerste bevraging in de markt. Het doel? Te weten komen hoeveel belang mensen hechten aan correct en duidelijk taalgebruik op een commerciële website.
Weten we dan in één keer ook hoeveel omzet je laat liggen als je niet investeert in correcte en duidelijke taal op je website of webshop?
Het antwoord is dat we het niet goed weten. De taalsector is op dit moment niet of nauwelijks in staat in euro's te spreken over hoe groot of klein het belang van goede taal op pakweg een website of webshop is.
Veel voer voor vervolgonderzoek
En juist daarom is het onderzoeksprojectje dat Miet Ooms eind 2016 zelf opzette des te waardevoller; het levert dan wel geen harde cijfers over omzetverlies door taalfouten op, het is wel te lezen als een krachtige suggestie voor vervolgonderzoek zowel aan de taalsector als aan het toegepast taalonderzoek.
Hoeveel verschil, in euro's, maakt correcte en duidelijke taal op een website? Goede vraag. Goede onderzoeksvraag ook.
O ja, in uw datingprofiel maken uw dt-fouten u alleen minder aantrekkelijk om mee op date te gaan, uw fysieke aantrekkelijkheid (in de ogen van de bezoekers van de datingsite uiteraard) wordt er niet door aangetast. Ja ja, het is onderzocht.
Lees over het onderzoek van Miet Ooms op haar website Taalverhalen.be en download de onderzoeksresultaten.
Lees over het onderzoek van Tess van der Zanden.
Nog dit: de Vlaamse openbare omroep VRT plaatste begin 2019 op alle pagina's van zijn nieuwssite een nieuwe knop "Taalfout opgemerkt?". Dat deed de omroep naar verluidt omdat heel wat burgers zich ergeren aan taalfouten.